Правителството на Германия прие днес законопроект, която ще ускори процедурата по уволняването от Бундесвера на войници, замесени в екстремистки прояви или тежки престъпления.

Според действащите сега правила военнослужещ с повече от четири години стаж във въоръжените сили може да бъде уволнен, само ако бъде осъден за престъпление или със съдебно решение по дело за дисциплинарно нарушение. Такива уволнения се точат с години. На практика това означава, че войниците може да остават с години в редиците на Бундесвера, докато бъдат отстранени.

Законопроектът по предложение на министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер позволява на военното командване  да уволнява по бърза процедура войници, ако оставането им във въоръжените сили "би заплашило сериозно военните порядки или авторитета на Бундесвера".

Повод за този закон са серия разкрития на замесени  в екстремистки групи военнослужещи. Наскоро бяха заловени и няколко военни, които незаконно са събирали оръжия, муниции и експлозиви в жилищата си.