Приложението Galileo Green Lane оказва изключително ценна помощ и улеснява превоза на стоки през „зелените“ коридори, съобщи Еврокомисията.

Технологичното нововъведение е разработено от Европейската агенция за глобални и навигационни спътникови системи (ГНСС) и започна да действа в началото на май. Оттогава досега то е свалено над 2500 пъти и печели все повече популярност сред шофьорите на камиони.

„Зелените“ коридори бяха въведени за улесняване на движението на стоки от първа необходимост и медикаменти през временно затворените граници между страните членки на ЕС. Galileo Green Lane е средство за подкрепа на свободното движение на стоки на вътрешния пазар – един от основните принципи на Общността.

Приложението използва услугите на европейската космическа навигационна система Galileo, за да наблюдава и подпомага свободното движение на товарния транспорт. За шофьорите и националните власти то визулизира ситуацията по границите и осигурява информация за потока от превозни средства и времето на чакане.