Васил Божков е като хулиган със спрей, който пръска минувачите по улицата, Валентин Златев е монополист, управляващ картел, а контролните институции като Комисията по хазарта и Комисията за защита на конкуренцията... - "това са живи хора, които могат да бъдат подложени на финансови изкушения, може да бъдат подложени на заплахи".

Така лидерът на НФСБ и съпредседател на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов обобщи, както той я нарича, войната с олигархията, подета от държавата, след като десетилетия наред хазартният бос и бившият директор на "Лукойл България" бяха уважавани от властите бизнесмени.

Симеонов бе гост в сутрешния блок на Нова тв и говори по целия "конспект", започвайки с обвиненията в лобизъм по негов адрес заради поредните внесени изменения в Закона за хазарта. Най-общо те предвиждат закриване на казината в градовете и изнасянето им в националните курорти и пограничните райони. Очаквано срещу това се противопоставиха хазартните браншови организации и производителите на игрални машини, като обявиха, че ще спаднат и приходите за държавата, а много хора ще загубят работните си места.

"Нормално е да се опитват да си защитават интересите. Странното в случая е, че на полковника никой не му пише ("Няма кой да пише на полковника", по Габриел Гарсия Маркес). Някакви странни асоциации. Те даже не ги изказват обвиненията. Във всеки случай, в който засегнеш нечии интереси, те обвиняват в лобизъм. Ох, милите, и те ли са икономика вече?!", коментира Симеонов.

И допълни, че същите били обвиненията и с предходните му поправки в същия закон - че разчиствал пътя за отнемането на бизнеса на Божков с лотарията и връчването му на Делян Пеевски и Кирил Домучсчиев.

"Ще изчезне интересът към Божков - прогнозира Симеонов и пак атакува бТВ (телевизията задава въпроси, които властта не харесва, във връзка с изнасяните от Божков информации. Там той даде и интервюто си от Дубай, в което обяви за близки контакти с финансовия министър Владислав Горанов - б.р.), с думите: "Сега го има, защото се преекспонира от една друга българска телевизия."

И оприличи Божков на:

"Невъзпитано хулиганче, което е набарало отнякъде спрей и пръска минувачите. Не мога да приема за сериозни поведението на човек с 18 обвинения - как пък за този период не проговори нищо за тези обвинения, да се опита да се защити?!"

Казва, че е правил каквото е правил, защото е плащал на политиците, отбелязаха водещите.

"По същата логика може да каже, че е изнасилвал, защото са му плащали жертвите. Естетствено че блъфира. Той през цялото време блъфира. Хулиганче със спрей на улицата. Това е", сложи точка на темата "Божков" Симеонов.

И дойде ред на Златев, за когото той обяви, че ще попадне под ударите на закона много преди да бъде привикан на разпит.

"Пак някакви подозрения в координирана акция с прокуратурата... Няма такова нещо. Споменавам го само в тази му битност на човек, който вече близо 30 години е синоним на монополизация на цял един сектор. И е нормално да е следващият."

Като допълни, че такива били "очакванията на българите за борба с олигархията", с монопола и картела.

На въпрос къде са били институциите през всичко това време и на напомнянето, че само КЗК е извършила над 4000 проверки на петролния бранш, а Комисията по хазарта пет години е заверявала всички отчети на фирмите на Божков, за които сега се претендира, че са спестили 700 милиона лева на хазната, лидерът на НФСБ отвърна:

"Това са живи хора, които могат да бъдат подложени на финансови изкушения, може да бъдат подложени на заплахи. Така е и в САЩ, така е по целия свят. Това са живи хора. Вие сте прав да зададете по този начин въпроса, но не мога да отговря от името на КЗК, поканете ги тях."

На финала бе попитан и дали НФСБ би си партнирала с партия на бившата дясна ръка на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. На това Симеонов отговори, че въпросната формация е "нероден Петко", а и не взимал еднолични решения в НФСБ, имало си ръководни органи. На надсмешлива вметка от страна на водещите, Симеонов се ядоса и отсече:

"Ние не сме тоталитарна партия като ГЕРБ!"