Статуя на белгийския крал Леополд II бе премахната от централния площад на Екерен – едно от най-богатите предградия на белгийския град Антверпен.

Тя бе преместена в местен музей.

Решението за премахването бе взето, след като през уикенда хиляди хора в цяла Белгия протестираха срещу смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест от бял полицай в САЩ в края на миналия месец.

Миналата седмица статуята на Леополд II бе осквернена от вандали. Подобна съдба постигна и други скулптури на монарха, управлявал Белгия в периода 1865-1909 г.

Леополд II e известен като колонизатор на Белгийско Конго (днешна Демократична република Конго). Тази африканска страна се е превърнала в негова лична собственост. Кралят налага режим, който историците описват като изключително брутален, основаващ се на производството на каучук чрез принудителен труд. Смята се, че по този начин той е причинил смъртта на милиони коренни жители.

Статуята трябвало да бъде махната през 2023 г., съобщи говорител на кмета на Антверпен. Тогава са планирани промени на площада в Екерен. Сега обаче вандализирането й ускорило нейното прехвърляне в музея.