Заради коронавируса тази година светът е изправен пред най-голямата рецесия в мирно време от цял един век. За това предупреди днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от световните агенции.

Това е факт, дори вирусът да продължи да отслабва. Икономическият резултат ще бъде още по-лош, ако по-нататък през годината се надигне втора вълна на бързо заразяване, прогнозира междуправителствената организация.

В най-новото полугодишно издание на икономическите си прогнози ОИСР прави необичайната стъпка да публикува двойна оценка, включваща възможно най-добър сценарий при една единствена вълна на COVID-19 и най-неблагоприятен сценарий при втора вълна, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

В първия случай организацията очаква световната икономика да се свие с 6 процента през 2020 година, но да нарасне с 5,2 процента догодина, възстановявайки се на 98,9 процента спрямо нивото си от 2019 година.

При варианта с две вълни на заразата глобалният брутен вътрешен продукт ще намалее със 7,6 процента тази година и ще се увеличи само с 2,8 процента през 2021 година (с 0,5 пункта под мартенската прогноза - бел. ТАСС), достигайки на 95 процента равнището си от 2019 година.

Дори при по-благоприятния сценарий в много развити икономики еквивалентът на пет или повече години растеж на реалния доход на глава от населението може да бъде загубен до 2021 година, отбелязва ДПА като се позовава на доклада на ОИСР.

До края на 2021 година загубата на доходи ще превишава загубата на доходи през последните 100 години извън военното време, с тежки и дълготрайни последици за хората, фирмите и правителствата, пише във въведението на документа главният икономист г-жа Лорънс Бун, цитирана от Ройтерс.

По думите й са необходими свръхлиберална парична политика и по-висок държвен дълг и те ще бъдат допуснати дотолкова, доколкото икономическата активност и инфлацията са потиснати, а безработицата е висока.

ОИСР прогнозира, че икономиката на САЩ, най-голямата в света, ще се свие със 7,3 процента тази година, преди да нарасне с 4,1 процента догодина, допълва Ройтерс. При втора епидемия американската рецесия би достигнала минус 8,5 процента през 2020 година, а растежът догодина би бил едва 1,9 процента.

Еврозоната пък върви към икономически спад от 9,1 процента тази година и растеж от 6,5 процента през 2021 година, според организацията. Рецесията обаче може да се задълбочи до минус 11,5 процента тази година в случай на втора вълна, последвана от растеж от 3,5 процента догодина.

Очаква се Великобритания да понесе най-тежкия спад сред страните от ОИСР - 11,5 процента за тази година, след което да се възстанови с темп от 9 процента през 2021 година. Втора епидемия би донесла съответно минус 14 процента и плюс 5 процента за тази и идната година, прогнозира ОИСР.