"Между другото, създадоха ново УБО.

Набързо и тихомълком с изменение на Закона за МВР се създава ново звено за охрана на висши държавни служители. И то чрез обединение на Специализирания отряд за борба с тероризма и Жандармерията.

То практически ще дублира дейността на НСО.

Така лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и бивш директор на бившата Национална служба "Сигурност" коментира гласуваните окончателно днес в парламента текстове, с които в МВР се създава паралелна структура за охрана, чийто функции съмнително наподобяват тези на Националната служба за охрана (НСО).

Както Клуб Z писа, депутати от ГЕРБ предложиха Главна дирекция "Национална полиция" и спецотрядът за борба с тероризма (т.нар. барети от СОБТ) да бъдат обединени в нова главна дирекция в министерството. Между двете четения на правителственото предложение в парламента, няколко депутати от ГЕРБ решиха, че новата голяма дирекция трябва да се натовари със специално разписани нови охранителни функции. Целта е звеното сред преценка да пази "конкретно застрашени лица", ако те са "служители на органи на власт" и срещу тях има сигнали за заплаха, свързана с работата им.

Първата интерпретация на новата хрумка бе, че се създава "втора НСО", което ще дава възможност и политици да се ползват от въпросната услуга (ако не са пазени от НСО, например - б.р.). Критика предизвика и факта, че кой е застрашен и трябва да бъде пазен и каква точно охрана ще му предостави МВР чрез новото си звено, ще зависи само от преценката на комисия, състояща се от представители на висшето професионално ръководство на МВР.  Тоест - цялата дейност по такъв вид охрана от орган на МВР и контролът по нея ще са в рамките само на силовото министерство - изпълнителната власт.

"В момента ще създадем три или четири квази НСО-та, които са абсолютно ненужни за една малка държава като България", коментира с внасянето на проекта Веселин Вучков, бивш МВР министър на ГЕРБ.
 

А днес Атанасов заподозря и друг замисъл - шпиониране на охранваните лица и докладване на изпълнителната власт. Ето какво написа още той:

"Въпросът е защо?

Защото съгласно действащия закон за Националната служба за охрана, тя е подчинена на президента. А когато се приемаше този закон президент беше Плевнелиев! Сега обаче, специфичната информация за пътувания, особени срещи и т.н. има риск да попадне при недружелюбния Румен Радев.

Да припомня. Когато Румен Петков беше вътрешен министър отказа охрана от НСО, независимо, че президент беше приятелят му Първанов. Е, независимо от тази свръхпредпазливост се издъни с прословутата си среща с братя Галеви.

Това е тежка злоупотреба със законодателна власт. НСО струва на държавата над 30 милиона на година! Сега заради прищевка на Борисов и компания ще се отнеме кадрови и финансов ресурс от МВР за прикриване на неудобни връзки на властта! Да, и няма да е ясно колко допълнително ще струва на фиска това, защото ще е прикрито в общия бюджет на вътрешното ведомство."

Иначе, в свое становище по проекта от НСО припомниха, че в има четири институции в държавата, които са натоварени с различни видове охрана на лица. Това са самата НСО (натоварена с охрана на президент, шеф на парламента, премиер, главен прокурор и други лица на висш пост при определени условия и такива от важност на националната сигурност - б.р.), Главна дирекция "Охрана", чиято работа е регламентирана в Закона за съдебната власт,  Бюрото по защита към главния прокурор (призвано да пази свидетели по наказателни производства, когато са заплашени - б.р.), както и "Военна полиция", която също има специфични функции, записани в специален закон.