Мониторингът над правосъдието у нас е в "едно замразено състояние" - не се предвиждат нови доклади, но и не е отпаднал. Сега сме в една "много по-интересна ситуация - заради огромните небивали до момента заеми, които Европа ще изтегли".

Това каза пред бТВ Радан Кънев - евродепутат от ДБ.

"Такива огромни суми да се теглят от името на всички държави е шок и огромна промяна за северноевропейските държави, т. нар - държави донори. Изключително висока тревожност има в техните общества - че техните пари ще бъдат откраднати от корумпирани политици в Южна и Източна Европа."

Той каза, че това се споделя и от самите български граждани. Самите хора, с които се срещал, твърдят, че живеем в отвратителна среда, в която вместо с политика се занимаваме с фейсбук разговори между олигарси и политици.

"Какво ще стане - едни политици ще станат по-богати? Едни партии ще имат повече пари да купуват избори, да купуват гласове?", попита той за съдбата на средствата, предвидени за след кризата.

С отпускането на тези милиарди от ЕК за справяне с кризата след COVID-19 България за пръв път ще има възможността да модернизира икономиката си, каза още той в в "Лице в лице".

Затова важно е какъв е контролът върху тези евросредства - като говорим за 30 милиарда лева.

"Истинските, успешните реформи, имат нужда от финансиране. Те имат нужда от „гориво“. И за първи път в българската история, повярвайте ми – от Освобождението, България разполага с такава възможност. В един 3-4-годишен период да извърши промени, които да засегнат поколения български граждани, така че да изоставим манталитета на социален икономически опашкар“, коментира Кънев.

Той предположи, че трябва да има постоянен контрол на ОЛАФ върху тези средства. А на забележка на водещата - не е ли унизително сами да каним еврослужбите да ни контролират, отговори:

"Много по-унизително е - вместо да говорим за големите въпроси за бъдещето на обществото си, да говорим кой колко е откраднал, кой е приятел с Вальо Златев, кой не е приятел с Вальо Златев. Това не може да бъде политически разговор."

Той нарече и "изключително унижение за всеки български гражданин -  да го управлява ГЕРБ, а единствената алтернатива да е БСП, а през цялото време Доган да държи реалната власт". Според него в България всички политически сили трябва да кажат споделят ли целите на модерна Европа "или искат Османска империя или какво?"