Част от туристическия бранш - туристически превозвачи, туроператори, гидове и хотелиери протестираха днес прозорците на Министерския съвет. Причината - недостатъчната, ненавременната и неадекватната помощ, която държавата оказа или не оказа на бранша през месеците на тежко финансово изпитание заради епидемията от коронавирус. 

Представителите на бранша излязоха с плакати "SOS туризъм", "Без екскурзоводи и транспорт няма туризъм" и други и поискаха незабавна безвъзмездна финансова помощ, както и истински нисколихвени кредити. Към момента държавата гарантира няколко такива кредитни услуги, но според протестиращите лихвите не са наистина ниски, а при някои банки достигат и до цели 6%. 

Според хората под прозорците нито една от представените от правителството мерки - като 60/40 например, не носи реална полза и помощ. Причината е проста - туристическите превози бяха напълно затворени, както и целият бранш, съответно за тях е трудно да изплатят своите 40% от възнагражденията на служителите си. 

"Тук сме, за да ни видят, да видят, че съществуваме. Ние всички сме едно цяло, едните не могат без другите."

Така всички те организирано преминаха през центъра на София с над 120 автобуса и временно се наложи затварянето на булвардите около т.нар. Триъгълник на властта. Според туристическите превозвачи тяхното положение е различно от това на другите типове автобусни превози, защото туризмът като услуга ще потегли много по-бавно и оборотите няма да се възстановят месеци наред. 

В същото време обаче в Министерския съвет се провежда среща под наслов "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията в секторите транспорт, туроператорска дейност и турагентска дейност". При министрите на транспорта Росен Желязков и на туризма Николина Ангелкова са от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции, но протестиращите пред сградата, обединени в сдружение "Случаен превоз", обявиха, че те не се канени на срещата. 

Тази теза беше отречена от Магдалена Милтенова от Конфедерацията на превозвачите, която обясни, че въпросната организация не е пожелала диалог с тях и протестиращите имали по-скоро "желание за изява". 

Така на практика в момента се случва следното - една част от превозвачите са на истински преговори в МС, докато другите са под прозорците с плакати и скандирания. 

От срещата в Министерския съвет до момента е ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков в обявил, че предстои разговор с ЕК за нова мярка за превозвачите. Тя трябвало да бъде под формата на грантово подпомагане.

"Ще бъде бавно възстановяването, защото наред с намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, ще срещне увеличаването на конкуренцията, особено на натиска на конкуренцията от сивия сектор", обясни той, цитиран от БНР.

 

Малко по-късно стана ясно, че правителството обмисля да приложи вече тръгналата мярка 80/20 (бел. ред. - освен 60/40 на превозвачите се дават допълнителни 290 лв. на служител) за един бранш, да важи и за туризма. Вероятно такава схема може да потегли от 1 юли. За да се случи това обаче трябва да получим одобрение от Европейската комисия. 

Очаква се за тези браншове да отпадне и задължението за платени към хазната минали данъци, без което в момента не може да се кандидатства по схемата за помощ. Предположенията са, че финансирането на програмата ще струва около 30 милиона лева, които ще бъдат прехвърлени от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност".

На днешната среща министрите са обещали и най-накрая да потегли грантовата схема за помощ на микро и малки предприятия, която е от 3 до 10 000 лева и която все още не се изплаща. 

Представители на ББР обясниха, че и държавната банка обмисля други два помощни за тези браншове продукти.