Двадесет и четири страни от ЕС са изразили пред Държавния департамент на САЩ протест във връзка със санкционния натиск от страна на Вашингтон над участниците в проекта "Северен поток-2". Това съобщава германското издание "Ди Велт", цитирано от БТА.

Протестът е бил изразен по време на видеоконферентна връзка на 12 август. Три страни не са се присъединили, но не се уточнява кои са те, предаде ТАСС.

Страните от ЕС са изразили безпокойство от санкциите на САЩ срещу европейски компании и интереси, отбелязва изданието. ЕС смята екстратериториалното налагане на санкции за нарушаване на международното право, казват още страните от ЕС.

На 4 юни републиканците внесоха за разглеждане в Сената на Конгреса на САЩ законопроект за разширяване на санкциите по отношение на газопровода. 

Американският държавен секретар Майк Помпео също спомена, че Държавният департамент ще включи "Северен поток-2" и "Турски поток" в проекти, попадащи под действието на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

Припомняме, че буквално ден преди видеоконференцията - на 11 август, германската компания "Унипер", която е един от финансовите партньори на "Газпром" в изпълнението на проекта "Северен поток-2", обяви, че очаква да се сбъдне най-лошият сценарий за пълното му прекратяване.

Вярваме, че проектът ще бъде завършен, ние винаги вярваме в най-доброто... Но най-лошият сценарий предполага, че проектът никога няма да бъда приключен и, разбира се, тогава възниква въпросът дали ще можем да си върнем парите или не. И това трябва да се обмисли, но към момента не очакват този сценарий, заяви тогава главният изпълнителен директор Андреас Ширенбек. 

В края на юли пък френската енергийна компания "Анжи" също заяви, че смята да продължи проекта, въпреки че е "взела предвид" мнението на Вашингтон. Компанията не обсъждала вариант да се откаже от проекта.

Брюксел е обезпокоен от решението на Вашингтон

Говорителката на Европейската служба за външна дейност Набила Масрали определи протеста на 24-те страни-членки като "неформално постижение на доброволна основа". Тя припомни, че ЕС е силно обединен по въпроса за американските санкции:

"Ние сме дълбоко обезпокоени от решението на Държавния департамент да осъвремени насоките по санкциите, свързани с руските енергийни газопроводи, които разширяват техния обхват и включват дейностите по изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток". Това е част от още по-обезпокоителна тенденция, която включва случаите с Иран и Куба", каза Масрали..