"Нарушителите на тишината" са определени за "Личност на годината" от редакционната колегия на сп. "Тайм".

Това са жените, повели кампанията #MeToo ("И на мен") за разкриване на случаите на сексуален тормоз. Всички те пожелаха да разкажат историите, в които са ставали жертви на насилие.

Кампанията започна след обвиненията срещу холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Тя и хаштагът #MeToo обаче са "само част от картината, но не и цялата картина", пише "Тайм".

Три седмици след избухването на скандала с Уайнстийн #MeToo заля социалните мрежи с призиви жертвите на сексуален тормоз и насилие да разкажат историите си, за да дадат на непознатите и невярващите представа за мащаба на проблема.

"Нарушителите на тишината" заеха второ място в огласената вчера читателска анкета на "Тайм". Те останаха далеч след победителя, саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Втори в редакторската класация е миналогодишният победител - американският президент Доналд Тръмп.

Трети е китайският лидер Си Цзинпин, който тази година стана най-овластеният след Мао Цзедун човек в историята на страната си.

На четвърта позиция е американският специален прокурор Робърт Мълър, разследващ руската следа в президентските избори в САЩ през2016 г.

Пето място заема севернокорейският лидер Ким Чен Ун, стряскащ света с ядрени и ракетни опити.

Шести е състезателят по американски футбол Колин Каперник, отказал да стане прав при изпълнението на химна в присъствието на Доналд Тръмп.

След него е Пати Дженкинс, режисьорката на "Жената чудо".