Вече е факт първото научно изследване, което описва как транссексуална жена от САЩ кърми дете, като взема хормони, предизвикващи лактация, съобщи Франс прес. Но експерти твърдят, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали млякото е хранително и безопасно за бебета.

Докладът от изследването е публикуван в списание Transgender Health и описва 30-годишна трансджендър жена, родена от мъжки пол и използвала феминизираща хормонална терапия в продължение на шест години. Не е претърпяла генитални или гръдни операции.

Тя е потърсила медицинска помощ, защото бременната й партньорка не проявявала интерес към кърменето и тя се надявала "да поеме ролята на основен източник на храна за бебето й", се казва в доклада, ръководен от изследователи от известната Медицинска школа към клиниката "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Пациентката е следвала предписанията на режим, доказал, че предизвиква лактация при жени, включващ повишен прием на естрадиол и прогестерон, и използване на помпа за кърма за стимулиране на гърдите - три пъти дневно, по пет минути на гърда. Освен това е получавала лекарство против гадене, наречено домперидон, от Канада, което се използва, за да увеличи производството на мляко. Канадският медикамент не е одобрен в САЩ поради опасенията на Американската агенция по храните и лекарствата, че може да доведе до сърдечни проблеми и крие риск за кърмачетата.

"Три месеца и половина след началото на режима, бебето се е родило", се казва в доклада. През първите няколко седмици след раждането детето, което сега е на 6 месеца, се е хранило само с тази кърма, а след това е добавено адаптирано мляко. Но в продължение на 6 седмици бебето е приемало само тази кърма и не е имало отчетени проблеми в растежа и навиците му.

Как общността на транссексуалните хора коментира

"Аз не бих го направила", казва Дойч, транссексуална жена и родител на шестмесечно бебе, кърмено от съпругата й. "За мен най-голямото притеснение ще бъде хранителното качество", казва тя.

"Освен това хормоните, които се вземат, за да предизвикат лактация, могат да доведат до промени в настроението и увеличаване на теглото, което може да бъде възпиращо за някои хора", каза тя.

Малко повече изследвания могат лесно да хвърлят светлина върху хранителното качество на кърмата и безопасността на хормоните, необходими за производството му. Дойч обаче подчертава, че усилията на транссексуални жени към лактация са от доста време в рамките на транссексуалната общност.

"Това се случва поне от 10-15 години. Просто сега за първи път някой го е написал", казва тя.

Що се отнася до това дали бащите може един ден да решат да произвеждат кърма за своите бебета, Дойч смята, че е твърде пресилено.

"Мисля, че е малко вероятно да има твърде много мъже, които да са щастливи от това, тъй като терапията за лактация ще феминизира значително телата им".