Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи с нападките срещу четирите млади конгресменки от Демократическата партия по време на предизборен митинг в Грийнвил в щата Северна Каролина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той определи четирите конгресменки Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Аяна Пресли и Рашида Тлаиб, които представляват малцинствата, като демократки, които мразят Америка.

"Тези идеоложки на левицата искат да унищожат нашата конституция, да премахнат нашите ценности, върху които е изградена нашата невероятна страна", каза Тръмп. "Тази вечер ние отново повтаряме нашата решимост да не видим Америка да се превръща в социалистическа страна", допълни той пред поддръжниците си, които успя да накара да освиркат четирите парламентаристки.

Когато Тръмп спомена за Илхан Омар, една от двете първи мюсюлманки конгресменки, множеството започна да скандира: "Изгонете я!". Тръмп освен това нарече четирите депутатки "лоши млади социалистически избранници".

В първия си Туит с нападки срещу четирите демократки, Тръмп ги посъветва да се върнат всяка една в родната си страна, вместо да дават съвети за управлението на САЩ. Нападките му бяха възприети като расистки. Заради тях в Камарата на представителите на Конгреса беше внесено искане за задействане на процедура по импийчмънт. На митинга в Грийнвил Тръмп се зарадва на провала на тази инициатива, която нарече "възможно най-смешния проект".

Междувременно Камарата на представителите отхвърли предложението да се задейства процедура за импийчмънт. Текстът, представен от демократа Ал Грийн, беше отхвърлен с голямо мнозинство (332 срещу 95 гласа). Това илюстрира разногласията по въпроса в редиците на самите демократи, които имат мнозинство в Камарата на представителите.

За първи път долната камара на Конгреса беше призвана да се произнесе по въпроса за задействане на процедура за отстраняване на президента, откакто той дойде на власт през 2016 г.