Само за няколко часа президентът на САЩ Доналд Тръмп вся смут в своята политика за Сирия с хаотична поредица от съобщения, като хвана неподготвени чуждестранни съюзници, изненада неприятно висши поддръжници сред републиканците и принуди сътрудници да се мъчат да овладеят щетите, пишат Мат Спеталник, Стив Холанд и Аршад Мохамед от Ройтерс.

Решението на Тръмп в неделя за изтегляне на част от американските сили от Североизточна Сирия, създаващо възможност за турско настъпление срещу съюзените със САЩ кюрдски бойци в района, е ярък пример за това как той се чувства по-свободен отвсякога да прави външна политика, воден от инстинктите си, в момент, когато традиционните структури на Белия дом са до голяма степен изместени настрана и малцина сътрудници са готови да му се противопоставят.

Непостоянното поведение на Тръмп не е нещо ново, но някои хора в правителството му и извън него се тревожат, че рискът от опасни погрешни преценки, произтичащи от интуитивния му подход, може само да се увеличи, след като той влиза в режим за водене на кампания за преизбиране и същевременно е изправен пред редица нерешени, критични международни въпроси, включително Иран, Северна Корея и Афганистан.

Той също така даде да се разбере в понеделник, че е решен да изпълни предизборното си обещание от 2016 г. да изтегли Съединените щати от "тези безкрайни войни", въпреки че плановете му за това са забулени в несигурност.

Това става в момент, когато Тръмп е подложен на растящ натиск от водено от демократите разследване за импийчмънт заради опитите му да накара Украйна да разследва един от неговите политически противници - бившия вицепрезидент Джо Байдън.

"Наистина има усещане, че никой няма да възпре Тръмп да бъде себе си на този етап, затова всички би трябвало да затегнат коланите", каза американски служител по националната сигурност, който посочи уволняването на съветника по националната сигурност Джон Болтън от Тръмп миналия месец като знак, че президентът е по-неограничен отвсякога от своите висши съветници.

Ударът на Тръмп върху политиката към Сирия започна малко след телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя, при който Ердоган поиска подкрепа от САЩ за планираното от Анкара нахлуване.

След това Белият дом каза, че американските сили "повече няма да бъдат близо до района", навеждайки на мисълта, че Турция може да получи свобода да нападне кюрдските сили, които отдавна са съюзници на Вашингтон в борбата с "Ислямска държава".

В поредица от съобщения в Туитър първоначално изглеждаше, че Тръмп засилва плановете за намаляване на войските на САЩ, но после заплаши да унищожи икономиката на Турция, която е съюзник в НАТО, ако тя отиде твърде далеч с военните действия. Това, изглежда, беше опит за успокояване на критиките, включително от лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, че Тръмп е изоставил сирийските кюрди, които порицаха решението като "забиване на нож в гърба".

Объркване сред сътрудниците на Тръмп

Най-новите съобщения на президента за Сирия предизвикаха информационно объркване за политиката на САЩ към Сирия.

Миналия декември Тръмп призова за пълно изтегляне на САЩ от Сирия, действайки без никакъв официален процес за определяне на политиката. В крайна сметка обаче той промени позицията си, след като срещна голяма съпротива от Пентагона, включително оставката на тогавашния министър на отбраната Джим Матис, и се сблъска със силни възражения от Капитолия и американските съюзници в Европа и Близкия изток.

Тръмп настоя пред репортери в понеделник, че се е "посъветвал с всички" за новото си решение за Сирия, въпреки че съобщението, изглежда, изненада Конгреса, както и някои хора от правителството му.

"Той взема импулсивни решения без познание или обмисляне", заяви в Туитър Брет Макгърк, който беше пратеник на Тръмп за международната коалиция за борба с "Ислямска държава" и се оттегли след шумотевицата заради политиката към Сирия през декември.

Тръмп взе внезапното решение за Сирия, след като научи в телефонния разговор с Ердоган, че турците планират да пристъпят към нахлуване, за което отдавна заплашват, каза висш правителствен служител.

"От нас не беше поискано да преместим войските си. Когато научи за възможното турско нахлуване и знаейки, че имаме 50 войници за специални операции в района, президентът взе решение да защити тези войници", като ги изтегли, каза служителят.

Той подчерта, че решението на Тръмп не е представлявало изтегляне на САЩ от Сирия.

Тръмп ясно заяви на Ердоган, че Съединените щати не подкрепят турския военен план, което изненада турския лидер, каза висш служител на Държавния департамент.

Сред висшите служители имаше известно объркване да разберат какво всъщност е решил Тръмп, каза източник, запознат с вътрешните обсъждания в Белия дом.

Висшият правителствен служител, водил конферентен разговор с репортери, обаче отрече служителите на Пентагона да са били "хванати неподготвени", а Тръмп каза, че се е консултирал със Съвета на началник щабовете.

Обеща да върне войските у дома

Американски служители многократно са заявявали пред Ройтерс преди решението на Тръмп, че войските на САЩ няма да могат да останат в Североизточна Сирия, ако предвожданите от кюрдите техни партньори - Сирийските демократични сили, бъдат принудени да насочат вниманието си към голямо турско нахлуване. Това мнение беше потвърдено в понеделник, след като служители предупредиха, че засега се очаква само ограничено изтегляне, което обаче може да бъде последвано от по-голямо.

"Ако става дума за голям конфликт, ние не бихме имали партньор в Североизточна Сирия", каза в понеделник американски служител, пожелал анонимност.

Президентът разглеждаше решението си в контекста на изпълнението на предизборното обещание в крайна сметка да прибере войските на САЩ у дома. В петък той посети медицинския център "Уолтър Рийд" и награди с медали "Пурпурно сърце" шестима ранени войници.
Самият Тръмп засегна темата по-рано, когато отговаряше на въпроси на репортери в Белия дом. Той каза, че Съединените щати са се превърнали в "полицейска сила" в Сирия и на други места в Близкия изток и той иска да промени това.

"Често трябва да подписвам писма до родителите на убити млади войници, а това е най-тежкото нещо, което трябва да правя. Мразя го", каза Тръмп.

Някои независими анализатори обаче казаха, че безотговорният начин, по който Тръмп взема свързани с война решения, може още повече да подкопае доверието на съюзниците и партньорите към САЩ. Той вече е заемал променливи позиции по плановете за изтегляне от отдавнашната война в Афганистан.
"Ние се оказваме въвлечени в антитерористични операции по света", каза бившият служител на Пентагона и Държавния департамент Фред Хоф. "Евентуалните партньори ще погледнат случилото се в Сирия и ще си направят определени изводи."

БТА