"Стадион "Христо Ботев" в Пловдив ще бъде построен, защото съм обещал. Каквото съм казал, ще стане!".

Това е казал премиерът Бойко Борисов днес пред пловдивския регионален вестник "Марица" по повод готвените поредни протести в града под тепетата срещу забавеното изграждане на стадиона. 

Интервюто е взето малко преди Борисов да открие извънредно заседание на Министерски съвет, в което се взе решение за ремонт на НПК. Плановете на властта са да създаде длъжност "независим прокурор", който да разследва евентуално престъпления на главния прокурор. 

Пред пловдивското издание обаче премирът е засегнал не толкова критични въпроси и главно говори за спорт. 

"Ще осигурим парите, но при едно условия - стадионът да е общински. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първи смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите", продължава разсъжденията си Борисов.

Въпреки че е готов да осигури финансиране, премирът признава, че липсата на модерен стадион далеч не е основният проблем на Пловдив, но характерът му не му позволявал да не спазва обещанията си.

"Аз лично смятам, че Пловдив има по-голяма нужда от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, защото градът се разраства и се задъхва. Но съм такъв - когато съм обещал нещо, го правя. Не мога да се отмятам като другите и затова хората ми вярват".

По-натам в интервюто Борисов говори за лошото управление на българския футбол, за Левски и Локомотив. Не пропуска да отбележи обаче, че "Лудогорец показа как когато собственикът лично държи нещата под контрол и се интересува за какво се харчат парите му, клубът върви нагоре и се самоиздържа".

Следват и, вече традиционните, хвалби за работата на правителството и затова как то помага на местния парламент. 

"Държавата направи много за града през последните години. Всички виждат как Пловдив се промени. Центърът е като кукла. Ще продължаваме да помагаме, но и общината трябва да надгражда над направеното със собствени проекти и сили".

Цялото интервю може да прочетете тук