"Телерик Академия" - първата българска частна инициатива за подготовка на ИТ таланти, е големият победител в тазгодишните награди на "Форбс България". Компанията, създадена от предприемачите Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Васил Терзиев получи наградата - "Компания на година 2020".

Церемонията по връчването на може би най-престижните български бизнес награди се проведе в специална зала в "Парадайз център", а на събитието присъства голяма част от цвета на българската предприемаческа екосистема. 

В конкурса тази година са участвали рекордните 91 кандидатури от 73 български компании. Те се конкурираха в десет основни категории и бяха оценявани от жури от шест души - Лъчезар Богданов, Главен икономист в ИПИ; Любен Белов, партньор в LaunchHub Ventures; Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital; Николай Гърнев, Управляващ съдружник в EY България; Станимир Каролев, основател на финансова група "Карол". Към тях, като специален член на журито, участва Огнян Донев - мажоритарен собственик и главен изпълнителен директо на "Софарма".

Именно на него се падна и честта да връчи голямата награда на вечерта. 

Често пъти ме питат как се управлява успешно. Никакъв проблем няма. Плащаш всеки месеци стотици или хиляди заплати. След това трябва да задоволиш интересите на своите акционери. Да оцелееш в Бермудския триъгълник, който се образува между Министерство на икономиката, което иска да повишаваш брутния вътрешен продукт, Министерство на финансите, което държи да си платиш всички данъци и някое отраслово министерство, което също иска нещо от теб, което е в противоречие с другите две министерства. Като оцелееш от всичко това и имаш собствена визия – успяваш“, каза Донев. 

Като цяло събитието беше впечатляващо, защото представи една друга България - България, която не се занимава с политически скандали, с назначения или с подслушвания. Представи България на предприемачите, на съграждащите, на мъжете и жените, които създават стойност и работни места. Всички наградени благодариха за труда първо на своите подчинени, на целите си екипи, на колегите си и признаха, че всичко се постига с много труд и поглед в бъдещето. 

От "Форбс България" казват, че точно и за това са техните награди - за насърчаване на предприемаческия дух, социално отговорните компании и добрите бизнес практики.

Историите на успеха, историите, които вдъхновяват и реално движат страната по пътя на богатството, иновациите и добрия стандарт на живот. 

Ето кои са всички победители в отделните категории. Компаниите, които променят България:

"Стартъп на годината" - Лог Сентинел

"Обществено отговорна компания" - Лидл България

"Работодател на годината" - Николай Марков от Прогрес Софтуер

Компания на годината в категория "Финанси" - Iuvo Group

Категория "Образование" - Телерик Академия

Категория "Селско стопанство" - Ник Агро Сървис

Категория "Информационни технологии" - Скейл Фокус и Софтуер Груп

Категория "Търговия" - вериги Фантастико

Категория "Производство" - Макском България

Категория "Услуги" - Уърлд транспорт оувърсийз - България

Освен в тези основни категории, бяха връчени и три специални награди, победителите, в които са избрани от 100 български бизнес лидери. 

Специална награда "CEO на годината" - Пламен Цеков от Скейл Фокус

Специална награда "Предприемач на годината" - Александър Ангелов от Интернешънъл Пауър Съплай България

Специална награда "Сделка на годината" - сливането на банка ДСК и Сосиете Дженерал Експресбанк.