Оцеляването на Европейския съюз е под въпрос, освен ако емитира безсрочни облигации, за да помогне на най-засегнатите от епидемията от коронавирус страни от съюза като Италия. Това заяви американският милиардер Джордж Сорос, цитиран от Ройтерс, няколко дни преди представянето на плана за възстановяване на икономиката на Брюксел. 

"Ако ЕС е неспособен да планира това на този етап, вероятно няма да е в състояние да оцелее пред предизвикателствата, пред които е изправен в момента", изтъква Сорос в писмена размяна по имейл на въпроси и отговори с журналисти.
"Това не е теоретична възможност, а може да бъде трагична реалност", добавя бизнесменът, известен с атаката си срещу британската лира през 1992 година.

Той изразява особена загриженост за положението в Италия.
 

"Смекчаването на правилата за държавните помощи, благоприятни за Германия, беше особено несправедливо за Италия, която вече е болният човек в Европа, но също и най-силно засегнатата от коронавируса страна", допълва Сорос.

Европейската комисия ще представи предложението си за план за възстановяване на икономиката на 27 май. Тя предупреди тази седмица, че няма да приеме в този вид френско-германската идея за създаване на фонд от 500 милиарда евро за бюджетни разходи, а че ще обмисли заеми и субсидии.

БТА