Френските власти изпратиха днес подкрепление от около 100 жандармеристи в източния град Дижон след невиждани прояви на насилие там, предизвикани от десетки чеченци, които, според полицията, са извършили три "наказателни акции" през уикенда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Префектурата каза, че в Дижон от тази вечер ще бъдат разположени 110 допълнителни жандармеристи в подкрепа на изпратени вече на място 40 допълнителни полицаи.

 


Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер определи проявите на насилие в града като неприемливи и невиждани. Подкрепленията за силите на реда имат за цел да обезопасят града и да успокоят населението, каза той.
Според полицейски източници до насилието в Дижон се е стигнало след агресия на 10 юни срещу тийнейджър от чеченската общност. Според префекта на Дижон, Бернар Шмелт, извършеното от чеченците насилие в отговор на това нападение както изглежда е "в рамките на уреждане на сметки между членовете на чеченската общност във Франция и жителите на Дижон".

 

 

 

Според очевидци, споделили кадри от насилието в Туитър, става дума за разчистване на сметки между чеченската и арабската общност в града.
Стотина души с качулки, някои от тях въоръжени с бейзболни бухалки, буйствали на Площада на Републиката в Дижон в нощта на петък срещу събота. През следващата нощ петдесетима чеченци са вилнели в проблемен квартал в града, като собственик на пицария е бил ранен. Тази нощ около 200 чеченци са буйствали в същия квартал.
Според участник в една от "наказателните акции" в тях са се включили чеченци от Франция, Белгия и Германия. Той увери, че те са искали да отмъстят за нападението срещу 16-годишно момче от чеченската общност, извършено от дилъри. Целта според него не е била на се опустошава градът, нито да бъдат нападани местни жители.
Според прокурора на Дижон Ерик Матиас при проявите на насилие са били ранени 6 души. Започнало е разследване за опит за убийство, извършено от организирана група, за причинени разрушения и подстрекаване към насилие.
Точният брой на чеченците във Франция е труден за установяване, защото при воденето на статистика те са отчитани като руски граждани. Чеченците са много мобилни и до голяма степен са съсредоточени в района на Париж, около Ница и в Източна Франция.