Американската академия за киноизкуство - организацията, която връчва годишните филмови награди "Оскар", обяви, че през 2021 година церемонията по раздаването на статуетките ще бъде отложена с два месеца. Така вместо в края на февруари, каквато е традицията до момента, през следващата година оскарите ще се връчват на 25 април. 

Това е четвърто отлагане на дата на церемония в цялата история на наградите, които започват през вече далечната 1929 г.

До 28 февруари пък е удължен срокът, в който ще се разглеждат различни кандидатури по различните категории. Преди този срок винаги е бил 31 декември на предната година. Целта е да се даде време на филмите, които не са могли да излязат на голям екран по време на епидемията, особено в САЩ, където киносалоните остават затворени.

"Искаме да осигурим гъвкавост на създателите, които трябва да довършат, а и да пуснат филмите си, без да бъдат санкционирани за нещо, което нито те, нито който и да било може да контролира", каза пред "Ню Йорк таймс" Дейвид Рубин от борда на Академията.

Все още обаче има една голяма неизвестна - Академията не знае дали ще може да позволи традиционния червен килим и жива публика, или ще наложи на феновете да се радват само на кадрите от държащата правата за излъчването телевизия ABC. От ръководството на телевизията потвърдиха, че как ще се процедира ще зависи от съветите на Отдела за обществено здраве на окръг Лос Анджелис.

"Повече от век филмите играят важна роля за утеха, за вдъхновение и за забавление дори през най-мрачните времена. Тази година те отново ще го направят", се казва още в изявлението.