Днес германското правителство на канцлера Ангела Меркел прие допълнителен бюджет, за да финансира одобрения преди време пакет икономически стимули за 130 млрд. евро, което ще доведе общият размер на новите държавни заеми до рекордните 218,5 млрд. евро през настоящата година с оглед на борбата за справяне с негативното въздействие на коронавирусната криза, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР. 

В коментара към информацията агенцията казва, че това само показва колко много лявоцентристкият финансов министър Олаф Шолц успя да отдалечи Германия от имиджа ѝ на европейски шампион за строги икономии, за да я превърне в една от страните от еврозоната с най-големи разходи в опитите да подкрепи засегната от пандемията икономика.

"Сега ще си плюем на ръцете и ще увеличим брутния национален продукт", заяви Шолц на пресконференция, на която представи втория извънреден бюджет само в рамките на три месеца, позовавайки се на рефрен на известна немска поп песен от 80-те години на миналия век.

Според министъра Берлин може да си позволи "този фискален акт на сила", защото правителството е намалило тежестта на дълга през добрите за икономиката времена и сега има солидни публични финанси.

Като начало Германия можела да се възползва от твърде ниските разходи по заемите в момента, а изчисленията сочели, че разходите по тях щели да паднат от 12 млрд. евро на година до 9 млрд. евро.

Новият дълг ще бъде на стойност от 218,5 млрд. евро през тази година, което се равнява на 6,5% от БВП на страната.

Така разпределението на дълг към БВП ще достигне до 77%. Само за сравнение - през 2019 г. това съотношение беше по-ниско от 60%. Общият бюджетен дефицит в публичния сектор тази година пък ще достигне достига 7,25% от БВП след излишък от 1,5% за миналата година.