Висшата лига на Англия започна полемично заради неочакван технически гаф. Снощи се играха два отложени още преди пандемията мача: "Астън Вила" - "Шефилд Юнайтед" 0:0 и "Манчестър Сити" - "Арсенал" 3:0.

Първият ще се запомни със ситуацията в 42-рата минута, когато след шут от свободен удар на Оливър Норууд от "Шефилд" вратарят на домакините Ориан Ниланд влезе с топката в мрежата си. Дори с просто око се виждаше, че това е гол, но часовникът на съдията Майкъл Оливър не сигнализира и той остана безмълвен.

Не проработи технологията на голлинията "Ястребово око", считана за безотказна.

След срещата тимът на "Шефилд Юнайтед" получи официално извинение от отговорните от Висшата лига за "Ястребово око". Обяснението е, че в момента, в който Ниланд е с топката в мрежата, нито една от седемте камери не е уловила това. Случва се за първи път от над 9000 мача, в които технологията работи.

Като изключим това, "Вила" игра по-добре, направи няколко пропуска.

В двата мача от Висшата лига играчите коленичиха преди началото на срещите в подкрепа на движението Black Lives Matter, като името му бе изписано на гърбовете на фланелките им. 

В късния двубой "Манчесър Сити" разби "Арсенал" с 3:0. Така "Ливърпул" няма да стане шампион в неделя, ако победи "Евертън". Коронацията се отлага с още няколко дни.

Рахим Стърлинг откри в 45-ата минута след грешка на Давид Луис. В началото на второто полувреме бразилският защитник направи дузпа, за която беше изгонен, а от 11-те метра Кевин де Бройне удвои.

В 90-ата Фил Фодън беше точен за 3:0. Пеп Гуардиола излезе срещу бившия си асистент Микел Артета и го победи без особени трудности.

През уикенда е първият кръг от рестарта, а мачовете започват още от петък.