Като нормално, когато има публикации, да има и проверки, определи министърът на образованието Красимир Вълчев обявлението, че самият той е обект на проверка за конфликт на интереси от мегаструктурата КПКОНПИ начело със Сотир Цацаров. И бе категоричен, че не се притеснява от това.

Съобщението, че министърът и шефът на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов ще бъдат проверявани, дойде вчера, като антикорупционната комисия се е самосезирала по "медийни публикации". В тях се съдържат твърдения, че семействата на двамата са свързани по кумова линия, Мария Карабельова-Маргаритова е директор на фондация "Просвета", която е създадена от едноименното издателство на учебници и помагала. Пък учебниците се одобряват от министъра. Освен това се твърди как съпругите на министъра и шефа на комисията имат и общ бизнес в консултантската агенция "Бонафиде адвайзърс" и Лилия Вълчева има участие в пиар фирмата "ПР енд ивент консултинг" АД. Дружеството имало договори с Комисията за защита на потребителите.


"Не се притеснявам. А съпругата ми няма пиар агенция, имала е общо с такава фирма преди 11-12 години", обясни днес Вълчев на пресконференция.

Той припомни, че като министър не той оценява и одобрява учебниците на различните издателства. Не може да влияе и на избора на училищата кои точно учебници да използват. Финансирането от страна на министерството за учебници е на база брой ученици. През последните години дори сумите за това намаляват, въпреки че според издателите разходите им растат, допълни Вълчев.

"По никакъв начин министърът не може да влияе на пазарния дял на дадено издателство на учебници", категоричен бе той. 

По думите му в противен случай нямаше как да не се разбере, защото все някое издателство щеше да се оплаче, защото е недоволно. Министърът припомни, че има само един случай, в който е върнал одобрени преди това от образователната система учебници, и това е било през миналата година - заради съдържавнието на учебник по история за 10 клас с "благовидното отношение към комунистическия режим". 

За отношенията с Мария Карабельова-Маргаритова Вълчев заяви, че "тя си има собствена линия на развитие". Не е имало обаче никакви договорни отношения, които министърът и дамата да са подписвали - с фондация или с всички визирани компании, за които става въпрос. 

Вчера и от КЗП обявиха, че ще окажат пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката.