Властите на южнокорейската провинция Кануън забраниха разпространяването от пет околии, намиращи се по протежение на демилитаризираната зона, на пропагандни листовки в Северна Корея, заради които се обтегнаха отношенията между Сеул и Пхенян. Това съобщи днес южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Според агенцията в разположените в непосредствена близост до демилитаризираната зона околии от 19 юни до 30 ноември се въвежда пълна забрана за влизане на представители на неправителствени организации, занимаващи се с изпращане на листовките, а също така за внасяне и разпространение на пропагандни материали.

Агенцията посочва, че това решение на местните правоохранителни органи се урежда от закона за сигурността и предотвратяването на стихийни бедствия. Според закона тези райони се обявяват за "рискови зони", в които всякаква пропагандна дейност подлежи на строги ограничения. В частност, в случай на нарушаване на закона активистите са заплашени от затвор до една година и глоба от 8200 долара.
Южнокорейските медии съобщиха вчера, че подобни мерки са предприети в редица селища на съседната на Кануън провинция Кьонги.

Във вторник Северна Корея взриви междукорейския офис за свръзка с Южна Корея в граничния град Кесон и заяви, че го прави в отговор на действията на южнокорейски активисти, разпространяващи пропагандни листовки. Сеул изрази съжаление от стъпката на Пхенян, но също така разкритикува действията на десноконсервативни неправителствени организации, разпространяващи листовките, предаде БТА.