Ръководителите на страните от ЕС ще имат нова среща помежду си за бюджета, но този път те ще се видят лично в Брюксел.

Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в края на днешната видеоконференция с лидерите.

Това ще бъде първата физическа среща от февруари насам. Тогава тези форуми бяха прекратени заради коронавируса и заменени с видеоконференции.

Очаквано днес ръководителите не постигнаха съгласие за бюджета. Предложената от Еврокомисията сума е рекордна в историята – 1,85 трилиона евро.

Главните спорове са около Фонда за възстановяване, който е част от бюджета и е на стойност 750 милиарда евро. Противоречията са колко от тези пари да бъдат под формата на заеми и колко – като грантове, които няма да се връщат.

Лидерите на страните от ЕС остават разделени за структурирането на Фонда, потвърди председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Противно на очакванията двешната видеоконференция продължи само 4 часа.  Според запознати повечето страни са повторили своите позиции.

„Преминаваме към друга фаза. Ще преговаряме“, каза Шарл Мишел след края на разговорите.

И допълни, че е готов веднага да започне „реални преговори“ със страните членки. Шарл Мишел обясни, че смята да сложи на масата някои конкретни предложения, след което да свика среща в Брюксел в средата на юли. Вероятната дата е 10 юли, твърдят дипломатически източници.

И той, и Урсула фон дер Лайен призоваха ръководителите на държавите да вземат бързо своите решения.

„От съществена важност е да не губим време“, каза председателката на ЕК. 

Но допълни, че й е било много приятно да чуе как някои ръководители смятат, че евроинституциите трябва да направят всичко по силите си, за да постигнат споразумение преди лятната ваканция.

„Пестеливата четворка“ не бърза

Нидерландският премиер Марк Рюте обаче даде да се разбере, че не бърза. И отбеляза, че няма да се случи нищо страшно, ако споразумението не бъде постигнато и през юлеи.

“Водещият принцип е съдържанието“, каза той.

И попита риторично как може да бъде гарантирано, че съществуващите и сега дисбаланси в Европа няма да станат още по-големи. Рискът според него е в това, че страните, спестили пари за „черни дни“, ще успеят да излязат от кризата, за разлика от тези, които нямат такъв фонд. Затова солидарността не означава само да се помага на тези страни, но и те да направят всичко възможно, за да реформират своите пенсионни системи, пазари на труда, данъчното облагане и да се борят срещу сенчестата икономика.

Марк Рюте се явява нещо като говорител на „пестеливата четворка“, състояща се от Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция. Те искат огромната част от парите, които ще бъдат дадени от Фонда за възстановяване, да бъдат под формата на заеми, които ще бъдат върнати. Този „квартет“ се бори и за запазване на т.нар. ребати – отстъпки за страните, които са най-големите вносители в бюджета на ЕС.

Германия: Ребатите да останат и парите бързо да потекат

За ребатите  е и Германия, стана ясно от думите на канцлерката Ангела Меркел. Тя обаче настоя парите да „потекат“ колкото се може по-бързо. Според нея това трябва да стане чрез ново преразглеждане на регламентите на ЕС за разходите и инвестициите.

Френският президент Еманюел Макрон иска споразумение още идния месец. „След френско-германското споразумение за 500 милиарда евро и предложението на Еврокомисията нека постигнем споразумение между 27-те през юли“, написа той в туитър.