Десетина души, сред които журналисти, бяха задържани при протест в беларуската столица Минск снощи - по-малко от два месеца преди президентските избори в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Стотици хора, някои от които с високоговорители, се включиха в неразрешената демонстрация в центъра на града, съобщи правозащитният център "Вясна". Протестът бе организиран от опозиционери, които искат да бъдат допуснати до участие в президентските избори, на които президентът Александър Лукашенко, който управлява Беларус с желязна ръка от 1994 г., ще се бори за шести пореден мандат на поста.

Лукашенко говори на тазгодишния деветомайски парад в Минск.


Десетина човека, сред които журналисти от чуждестранни медии, бяха задържани, видяха кореспонденти на Франс прес на място. Журналистите от Радио "Свободна Европа" и полската телевизия Белсат бяха освободени няколко часа по-късно.
Подобни протести според "Вясна" е имало вчера и в други беларуски градове.
В същия ден беларуският президент обвини Русия и Запада, че се опитват да дестабилизират страната му. "Днес всички геополитически интереси се концентрират върху Беларус, както от Изток, така и от Запад", каза Лукашенко на правителствено заседание. Той увери, че е успял да провали този "план от голям мащаб".