Кирил Добрев, председател на Софийската областна организация на БСП, каза днес, че е готов да се кандидатира за председател на партия, отправяйки задочно предизвикателство към сегашната ѝ лидерка Корнелия Нинова.

"Готов съм да бъда лидер на партията", каза той в интервю за бТВ. "Готов съм да бъда не просто лидер на опозицията, готов съм да поведа и сбера всички онези, които искат по-добра България. Не просто да свалим ГЕРБ, а една по-добра България да успеем заедно. Готов съм да управлявам с ума и таланта на цялата нация".

Добрев декларира, че "няма личен проблем" с Нинова. 

"Преди четири години вярвах, че (тя) е избираемият лидер. Не казвам най-добрият, а избираемият. Нинова беше като адреналин за БСП. Днес обаче партията има нужда от друго - успокоение, обединение и обща цел", каза Добрев. "Тази обща цел трябва да я даде някакъв друг човек. Сега ние не довършваме нищо докрай. Не казвам, че съм ангел или демон, или най-добрият, но казвам, че съм верният човек на вярното място в тази ситуация".

Добрев каза, че Нинова не познава БСП толкова добре колкото него.

"Тя и не положи усилия да я разбере, че тя е жив организъм, който има нужда от отношение. Не усетих  през тези години партията да ѝ е мила", каза той.

  Разминаванията между двамата обаче са и политически.

"За тези години, въпреки моите опити, БСП тръгна в друга посока, деструктивна, на агресия и конфронтация, а това не е нейната същност", добави Добрев. "По тази линия тя тръгва в посока атака. Другият път е национално отговорно поведение на партията . Партия, която винаги е давала спокойствие на обществото. А това е пътят към спечелване на избори и пътят към властта".

Добрев каза, че при Нинова "ние непрекъснато търсим с кого да се скараме в партията. Дали ще е цяла организация или определен човек, това е непрекъснато люлеене на лодката".

Различията в партията не са за нейната цел, а за начина тя да бъде постигната, каза още Добрев. Според него БСП трябва да се успокои и да даде на общесвото кауза, обединяваща недоволните, които непрекъснато се увеличават.

Добрев посочи, че от 19-годишен работи, че има не 39 фирми, както се твърди, а една, в която развива бизнес по специалността си на хидрогеолог. Предметът ѝ на дейност е проектиране и производство на електроенергия.

"През целия си път съм разпределял лични и кредитни средства За разлика от тези, които ги говорят и цял живот са били на държавна работа", каза той.