Хърватинът Борна Чорич, срещу когото Григор Димитров игра в събота в Задар и се отказа след това от турнира, е заразен с COVID-19, съобщи самият той с изявление в социалните мрежи. Треньорът на българина Кристиан Гро също е с положителна проба, както и един от наставниците на Новак Джокович - Марко Паники.

Българинът обяви вчера, че направеният му тест в Монте Карло е позитивен, което доведе до масово тестване на турнира "Адрия тур" и отмяна на финала. Засега от 22 проби (на тенисисти, техните щабове и огранизатори) три са с положителен резултат, заявиха организаторите. Чакат се резултатите на общо 1023 души, свързани с благотворителното състезание.

"Здравейте, бих искал да ви уведомя, че дадох положителен тест за COVID-19. Искам да се уверя, че всеки един от вас, който е бил в контакт с мен през последните дни, ще бъде изследван.

Много съжалявам за всички неудобства, които може да съм причинил. Чувствам се добре и нямам никакви симптоми. Бъдете здрави. Изпращам ви много любов“, пише Чорич.

Двамата с Димитров само срещнаха юмруците си след двубоя, спечелен от младия хърватин с 4:1, 4:1. След това Гришо се оттегли, като първоначално обяви пред местна телевизия, че е почувствал умора и неразположение. Той веднага замина за Монако заедно със семейството си. Тримата установени в Задар пък остават под карантина - те се чувстват добре и засега не са налага болнично лечение.

Пробите на Александър Зверев, Марин Чилич, Андрей Рубльов, треньора и директор Горан Иваношевич и другите тенисисти са отрицателни.

Новак Джокович е отказал да бъде изследван в Задар - нямал симптоми. Според брат му Джордже - той ще даде проба в Белград. Доминик Тийм пък, който също игра срещу първата ни ракета, но в Белград - преди да спечели турнира, е дал отрицателен резултат във Франция. Австриецът участва в демонстративна надпревара на Патрик Муратоглу в академията му в Ница. Той игра там срещу Ришар Гаске и Стефанос Циципас.

А положителната проба на Григор Димитров с COVID-19 предизвика масово тестване поне в три града в различни държави - Хасково, Белград и Задар.

Директорът на турнира в хърватския град Горан Иванишевич - треньор на Джокович, беше освиркан, когато съобщи за отменения финал по микрофон. Бившият шампион изрази недоумение защо гневът е насочен към него - не той е заразен, както се изрази.

„Получихме информация от мениджъра на Григор, че е дал положителна проба в Монако, заяви Джордже Джокович, по-малкия брат на Новак на брифинг. - Много съжаляваме за това. Опитахме се да спазим всички мерки, разпоредени от правителството на Сърбия, както и това на Хърватия.

Направихме всичко необходимо. За съжаление Григор е позитивен. Всички, които са били в контакт с Григор Димитров, ще бъдат тествани. Разговарям с всички участници в „Адриа тур“, техните щабове и семейства, както и с всички доброволци и организатори на турнира. Абсолютно никой от тях няма симптоми.

Преди да дойде в Задар, Григор беше в своята родина. Не знаем дали е бил заразен там, но тестваме всички, които са били в контакт с него. Държим връзка с Григор и неговия мениджър. Надяваме се, че той ще се възстанови бързо и му желаем всичко най-добро.“

Междувременно продължават критиките срещу организаторите на "Адрия тур" и най-вече срещу вдъхновителя и основна движеща сила на веригата Новак Джокович. Решението турнирите да преминават без спазване на физическа дистанция, без мерки, с публика, масови събития и т.н. се определя като "глупаво", "безрасъдно", "неразумно" и т.н.

Това стана още след първия турнир в Белград с купона в дискотека и т.н. Социалните мрежи обикалят видеа, на едно от които се вижда как Григор Димитров и Борна Чорич разговарят лице в лице близо до Джокович и Иванишевич по време на събитие в центъра на Задар. Край тях има много хора. Няма мерки, не се спазва дистанция.

Още от вчера особено критичен е Ник Кириос, който вече в типичния си стил се противопостави на организаторите на US Open, които искат да проведат турнира при строги мерки в края на август до средата на септември.

"Глупаво решение е начинът, по който се проведоха тези "демонстративни турнири, заявява австралиецът. - Бързо възстановявнане, момчета, но това се случва, когато се пренебрегнат всички протоколи. А не е шега."

“Нямаше нужда да си ясновидец, за да забележиш, че организацията на турнира на Новак Джокович бе в най-добрия случай безразсъдна”, написа младата тенисистка Алекс Уокър, цитирана от БГНЕС.

“Още докато гледах снимки от турнира в Белград, си мислех, че това не е редно. Оправяй се бързо, Григор”, написа френската тенисистка Ализе Корне.

Бившият номер 1 в света Анди Родик използва типичното си чувство за хумор, за да коментира ситуацията в туитър:

“Оказва се, че имало някаква пандемия.”

Това са само част от реакциите.