Положителната проба на Григор Димитров с COVID-19, потвърдена вчера в Монте Карло, предизвика масово тестване поне в три града в различни държави - Хасково, Белград и Задар (Хърватия), където първата ни ракета почувства неразположение в събота и напусна надпреварата.

Това са местата, където Димитров пребивава през последните две седмици.

бТВ съобщи, че днес в родния град на звездата спешно е свикан Областният оперативен щаб, за да се набележат мерки срещу разпространението на заразата. Областният управител Стефка Здравкова призова всички, които са били контактни с Григор, да се подложат на доброволна карантина в домовете си. А тези, които почувстват симптоми, да уведомят институциите и да бъдат изследвани.

Според нея в града вече е настъпила паника, тъй като край Димитров постоянно имаше много хора - деца, трениращи тенис, в някои случаи техните родители, журналисти и т.н. Местните репортери вече са се изолирали. До кортовете в "Кенана", където тренира най-добрият ни тенисист, има фитнес център.

Днес навсякъде ще се направи дезинфекция. Родителите на Григор са заедно с него в Монте Карло, където той преобладаващо живее.

Според сръбски медии хора, контактували с бившия № 3 в света, ще си направят тестове днес и през следващите дни или най-малкото ще бъдат по-внимателни. Димитров прекара пет дни в Белград по-миналата седмица, като край него също постоянно имаше стълпотворение от хора - тенисисти, фенове, организатори на веригата "Адрия тур"...

В сръбската столица той тренира, участва във футболен мач, в който не се спазваха никакви мерки, игра в три срещи... А в неделя през нощта заедно с останалите гости на Новак Джокович (и него самия) разпусна с пищен купон в местна дискотека. От снимки и видеа личи, че там е имало десетки хора.

Снощи организаторите на "Адрия тур" в Задар отмениха финала между Новак Джокович и Андрей Рубльов, както и концерта и партито след него. Те заявиха в официална информация, че още от снощи започват тестове на всички контактни с Григор, а те отново не са никак малко. Засега никой от тях не се е оплакал от симптоми. Вече са взети мерки, увери пресслужбата на "Адрия тур".

В хърватския град, подобно на Белград седмица по-рано, Димитров се срещна с много фенове, а се позабавлява и на баскетболен мач редом с Джокович, Александър Зверев и т.н.

Новината за положителната проба на полуфиналиста от три турнира от Големия шлем обиколи света. Набляга се на изразеното съжаление от негова страна в поста в инстаграм, че може да е причинил вреди на хора, с които е контактувал.

Има обаче вълна от недоволство заради това, че на турнирите в Белград и Задар не са били спазени никакви противоепидемични мерки и вината за това се хвърля върху Новак Джокович.

По-късно на пресконференцията, на която бе обявено, че маските на закрито отново са задължителни, главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев заяви, че Григор е 38-ият случай в Хасково. Той не бива да бъде третиран като по-различен от останалите 37, добави медикът.

Не се налагат специални мерки в града, не е необходимо да се стига до паника. Снимките с деца носят много малък риск. Той е по-голям за хората, които са били в по-близък контакт с тенисиста - кмета и журналистите. Последните вече са карантинирани. Всички са под наблюдение и може да бъдат изследвани, особено при проявени симптоми.