Русия почете паметта на загиналите през Великата отечествена война. На 22 юни 1941 г. Нацистка Германия нахлува в СССР, с което нарушава подписания през 1939 г. пакт Рибентроп-Молотов.

Датата 22 юни е обявена в Русия за Ден на паметта и скръбта.

Хора запалиха свещи по протежението на река Москва в памет на жертвите.

Затова жители от всички части на Русия поднесоха цветя на Гроба на незнайния воин в Москва и запалиха свещи в почит на жертвите от Втората световна война. 

Река Москва.

 

Руският президент Владимир Путин също почете паметта на съветските войници, загинали през Великата отечествена война, като положи венец пред Вечния огън край Гроба на незнайния воин в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу (отляво), патриарх Кирил и Владимир Путин отбелязват 79 години от нахлуването на Нацистка Германия в СССР.

 

Ученици от руски военни училища поднесоха пред скулптурната композиция букети от червени карамфили. Военнослужещи от трите вида въоръжени сили преминаха пред паметника в тържествен марш.

Путин участва преди това във възпоменателна церемония за падналите бойци в новия главен храм на руските въоръжени сили заедно с патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква, съобщи Франс прес.

В кратко слово държавният глава и главнокомандващ въоръжените сили на Русия приветства модернизацията на армията.

"Главна основа на воинския труд обаче си остават и ще останат навеки мъжеството, верността към дълга, честта и безграничната любов към Отечеството", каза той.

Владимир Путин положи венец и пред издигнат в съседство монумент в чест "на майките на победителите".

Патриарх Кирил и Владимир Путин.

В сряда на Червения площад в Москва и в други руски градове ще се състоят Паради на победата по случай 75-ата годишнина от разгрома на нацизма, който традиционно се провежда на 9 май, но тази година бе отложен заради коронавирусната криза.