„Абсурд е да е донесъл някой работник вируса в комбината, както ни обвиниха от фирмата „Тьонис“. Те казаха, че е внесен от българи и румънци, които били на ваканция през дългите уикенди през май. Но ние дълги уикенди нямаме, работим дори и в неделя.“

Това заяви днес пред Клуб Z българка, която работи в Реда-Виденбрюк в месопреработвателната фирма „Тьонис“, в която избухна зараза от COVID-19. Фирмата първоначално обвини за това работниците си от България и Румъния, които според ръководството използвали дългите почивки в края на май, за да отскочат до родината си и се върнали заразени.

„За това, че има заразени, се знае още от началото на май месец. Имаше тогава тестове, обаче никой не предприе нищо. Не са ни търсили, ходихме на работа всеки ден, нощни смени, понякога без почиква по цяла седмица. Трябваше да затворят фабриката още тогава, а не сега да се чудят“, коментира жената, която не желае да казва името си от страх за работното си място.

Междувременно положителните проби за вируса са вече над 1300 от общо 2500 души, работещи в кланиците. Наложи се на помощ на местните санитарни власти да се притекат Червеният кръст и Бундесверът, за да се осигурят повече центрове за тестване. Работниците обаче се оплакват, че никой не им дава ясни указания каво да правят. Някои от тях са получили пакети с храна от Червения кръст, тъй като не бива да напускат жилищата си. Изолирането на заразени от незаразени обаче също е трудно, тъй като фирмата работи с подизпълнители, а те настаняват много от хората в общежития с апартаменти, в които живеят по 6-8 души.

За да се улесни комуникацията между властите и българите, наши сънародници - доброволци в Гютерсло се ангажираха да направят кризисен щаб, който да подпомага хората от кланиците. Помощта се организира и координира от „Българското сдружение“ в Гютерсло. То предлага и да се пазарува небоходимото на хората, поставени под карантина.

Междувременно местните в Гютерсло и Реда-Виденбрюк твърдят, че са видели не малко работници да се качват по бусове, натоварени с куфари и предполагат, че са си тръгнали за родните места.

Срещу фирмата „Тьонис“ ще бъде заведено дело за причиняване на телесни повреди, заявиха представители на Зелената партия. Министърът на труда и социалните грижи Хубертус Хайл пък гарантира, че всички щети за региона, предизвикани от неспазването на хигиенните мерки и препоръки в „Тьноис“, ще бъдат платени от собственика на фирмата Клеменс Тьонис.

Зелените настояват това да стане с негови лични пари, а не със средства от фирмата.

Клеменс Тьонис е един от най-богатите месари в Германия, фирмата му прави оборот от над 7 милиарда евро годишно. Също така на кланиците няма да се предоставя държавна помощ.

„Явно „Тьонис“ е спечелила добри пари през годините и няма нужда от помощ“, коментира Хайл, намеквайки за ужасните условия на труд и ниското заплащане на работниците във фимата.

Междувременно в Германия започнаха дискусии за реалната цена на месото и месните продукти, като министърката на земеделието Юлия Кльокнер настоя тя да се повиши, за да се спре с експлоатацията на чужденци в бранша.