"Мрежата е ясна коя е. Това е като свински черва - дърпаш от единия край, появява се от другия край."

Тази наказателно-правна конструкция описа главният прокурор Иван Гешев в Сандански. Така той отговори на въпрос - как би описал олигархичната мрежа, в която са замесени държавни институции. Към въпроса Гешев добави "и медии" и специално изтъкна да не се пропуска този елемент от "мрежата".

"Кой може да предвиди обвиняемия Бобоков какво си пази в телефона", даде пример Гешев.

Клуб Z напомня, че според официалната информация, спусната от обвинението, те са се натъкнали на контактите на по-младия от братята Бобокови с президентския секректар Пламен Узунов и прокурор Николай Николов случайно, докато разследвали "старата" ОПГ за третиране на боклука.

За комуникацията между секретаря на президента и бизнесмена Бобоков той обясни, че наблюдаващите прокурори ще решат дали секретарят на президента ще бъде привлечен като обвиняем (факт е, че все още за обявеното "престъпно сдружение за търговия с влияние" има само пуснати чатове в медиите, но не и обвинение, б.р.).

"Никой няма право да се намесва в съдебни дела", заяви Гешев по повод казуса, при който Бобоков е получил решението на ВАС от Узунов, преди то да бъде обнародвано.

Той припомни, че се проверява и прокурор от Русе във връзка с конфликт на интереси и злоупотреба с длъжност. 

"Проблемите на другите институции не са мои проблеми. Президентът, както министър-председателят, както министрите, са политически ангажирани лица. Аз няма как да коментирам политически изказвания.

Доколкото си спомням, президентът призова да се разследват корупцията и търговията с влияние. Българската прокуратура, докато съм главен прокурор, няма да прави компромиси", заяви Гешев.

Така той коментира твърденията на Узунов, че целта на замесването му в делото е президентът.

Гешев припомни, че в неговия мандат досега е бил разпитван дори премиерът (което е ставало многократно и в предни мандати на други главни прокурори, б.р.), действащ министър е бил арестуван.

Според Гешев прокуратурата показва на българските граждани мрежа от зависимости между бизнес и политика, която е оформена в държавата.

"Тази мрежа е много заплетена. Но ние сме твърдо решени да я разплетем. За изтеклите записи и снимки, които предстои да бъдат възстановени, за да се провери дали са автентични, предстои да бъде направена проверка", каза още Гешев.

В Сандански при две акции на прокуратурата са задържани 10 души, стана ясно днес.

„Сандански е хубав град  и е недопустимо да има стрелби с автомати, палежи, сбивания, това не е добре за гражданите и за бизнеса. Затова стремежът ни е в близката година тези проблеми да приключат. Ако хората, които правят тези неща, не преустановят криминалната си дейност, ще я преустановим ние“, предупреди още Гешев.

В града има 2-3 големи групи, които се занимават с наркоразпространение. Обект на досъдебното производство е една от тях, която се наблюдава от година. Намерено е и голямо количество пари.

"Над 150 000 евро са открити в къща, открити са и левове. При спецакцията са открити и наркотици, които не са в голямо количество. Ударената група е била задържана и преди", допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Операцията е стартирала тази нощ. Проверяват се лица, регистрирани за продажба на дрога, както и такива с две и повече висящи дела.