Прокуратурата разпространи поредна порция данни от чатове, открити в телефона на русенския бизнесмен Пламен Бобоков и свързани с президентския съветник Пламен Узунов. Това става по познатия тертип - след разрешение на наблюдаващите прокурори.

Новото е, че от днешното съобщение - трето поред с обнародвани разговори между двамата - става ясно, че вече се претърсват и търговски дружества, свързани с П.Б. (Бобоков) и "А. У." (Ангел Узунов) - който според медии е брат на Пламен Узунов. Част от тях освен в Русе и София са и в Пловдив - откъдето идва президентският съветник и където преди това бе шеф на областната дирекция на МВР.

Прокуратурата разказва как Пламен Узунов изпраща на Бобоков подготвено "писмо за мандат", касаещ извършване на консултантска дейност спрямо "Приста ойл". Консултант по проекта, който струва 5000 лв., било търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов. "Приста" приема.

Що се касае до услугите в обратна посока, едва ли има съмнение какво ще опита да докаже (и в кого се цели) прокуратурата. Например с това изявление:

"Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента." 

Петров все още е посланик там, сочи справка на сайта на Външно министерство.

Същият сюжет се повтаря и с посочването с Жоро Кираджиев, предпочитан от Бобоков за посланик  в Абуджа, Нигерия. Там обаче няма титуляр към момента.

Всички разпространени от пресцентъра на държавното обвинение факсимилета могат да бъдат видени тук.

Интресно е, че медийната активност на прокуратурата продължава, без на Пламен Узунов дори да е повдигнато обвинение. Иван Гешев заяви, че наблюдаващите прокурори щели да преценят кога ще стане това.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата от днес:

Претърсвания и изземвания в търговски дружества по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние
Специализирана прокуратура провежда действия по разследването по образувано досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. В тази връзка на четири адреса – в София, Пловдив и Русе, ползвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от П.Б. и А.У., се извършват претърсвания и изземвания. Действията целят събирането на доказателства, относими към изготвената компютърно-техническа експертиза на ползван от П.Б. мобилен телефон.

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява допълнителна информация, съдържаща се в експертизата:

На 05.06.2019 г. чрез мобилно приложение „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща до П.Б. прикачен файл със следното наименование: „Pismo_za_mandat”. Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Консултант по проекта е търговско дружество „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ с управител Ангел Узунов. В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД“ и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на “Приста ойл холдинг ЕАД“, същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от „Prezident-Pl. Uzunov” файл с горепосочената информация, П.Б. предоставя адрес на личната си електронна поща.

Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание: „Румен Петров – Алжир“.

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.
На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното.

Анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава. 

"Във връзка с множеството журналистически въпроси относно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, бихме искали да ви уведомим, че МВнР ще окаже пълно съдействие на Прокуратурата на Република България" - това е краткият коментар на външното министерство по случая.