Всеки четвърти гражданин на ЕС смята, че е приемливо понякога да подкупва държавен служител, за да ускори решаването на спешни административни въпроси, показва проучване на Агенцията на ЕС за основните права, публикувано в сряда, съобщава "Политико".

Почти половината европейци под 30 години смятат, че е окей да подкупят държавен служител според проучването, въпреки че има големи разлики между страните по отношение на степента, в която корупцията се смята за приемлива.

Докато повече от половината анкетирани в Словакия, Чехия и Хърватия - и 48 процента във Франция - биха помислили да прибегнат до подкуп при работа с длъжностни лица, само един на всеки пет или по-малко мислят по същия начин в Швеция, Малта, Финландия и Португалия.

Що се отнася до правата на човека, анкетата установи, че в 11 от 27-те държави-членки на ЕС поне 50 процента от анкетираните са „съгласни или категорично съгласни“, че нарушенията на човешките права всъщност не са проблем в тяхната страна и смятат, че това се случва на друго място.

Междувременно девет от 10 анкетирани са заявили, че правата на човека са важни за създаването на по-справедливо общество в тяхната държава, като резултатите по този въпрос варират от 76 процента в Унгария до 96 процента в Малта, а две трети казват, че правата на човека имат значение в ежедневието им.

Проучването е проведено в 29 държави - 27-те държави-членки на ЕС, Великобритания и Северна Македония - между януари и октомври 2019 г., като са анкетирани между 1000 и 3000 респонденти в държава.