Всеки пети апартамент в общежитията на работниците в кланиците „Тьонис“ в германското градче Реда-Виденбрюк, окръг Гютерсло, е празен и обитателите му не могат да бъдат намерени за тестовете за COVID-19, които в момента се правят на всички служители на фирмата. Това съобщиха хора от Червения кръст, които помагат за провеждането им.

„Не знаем къде са, дали са излезли за малко или са си заминали към България, Румъния, Полша и Латвия“, коментираха те.

Над 1500 са положителните тестове на работниците в кланицата и това стана причина на целия окръг да се наложи отново карантина.

Междувременно адвокати обмислят да заведат общо дело срещу „Тьонис“ за нанасяне на телесна повреда. Според някои юристи собственикът може да бъде осъден да заплати поне по 7500 евро на всеки заразен свой работник заради пренебрегването на правилата за хигиена и поставянето му в риск.

„Имахме симптоми, съпругата ми и дъщеря ми не се чувстват добре. Звъннах на фирмата, но те ми казаха, че щом нямам доказателство за коронавирус, да заминавам на работа. И отидох от страх да не ме уволнят. Сега цялото ми семейство е с положителни тестове“, разказва полски работник в кланиците.

Все повече детайли от нечовешките условия на труд и лошото отношение към работещите в най-голямата кланица в Германия излизат наяве.

„Има фрапиращи случаи. По трима души делят съвсем малък апартамент, спят дори в едни и същи легла. Едно шестчленно семейство от България месеци наред е било принудено да живее в една стая само с едно легло“, разказва Константин Праматарски от „Каритас“.

Негови колеги добавят, че хората в кланиците работят по 200 часа месечно срещу заплащане от 1200-1500 евро нето. От тези пари обаче им се удържат по 320 евро наем за легло и още 100 евро за превоз с бус от общежитията до цеха. „Тьонис“ работи с подизпълнители, които наемат хора от най-бедните региони в източноевропейските страни членки. Те не знаят езика и са притиснати от обстоятелствата да приемат всякаква работа. Фирми като „Тьонис“ всъщност забогатяват с цената на безогледна експлоатация – разходът за работниците им е едва между 5 и 6% от оборота, казват профсъюзите.

Освен, че работят много над допустимите 160 часа месечно, работниците трябва буквално да просят за отпуската си и често въпреки това не я получават, съобщават още потърпевши. Праматарски разказва пред медиите за случай, в който българин помолил да го пуснат от работа, за да отиде с дъщеря си в спешното – тя имала пристъп на задушаване. Уволнили го.

Всички тези детайли от ужасяващите условия на труд, които излизат през последните дни, възмутиха и феновете на „Шалке 04“. Футболният клуб е спонсориран от Клеменс Тьонис. Феновете организират протест пред фабриката му и ще настояват клубът да се откаже от парите му.

Клеменс Тьонис заяви, че ще коригира всички проблеми по възможно най-бързия начин и ще назначи работниците си на трудов договор към неговата фирма. Досега те работят към подизпълнители, които често съществуват само няколко месеца, фалират, правят нова фирма и така е трудно или невъзможно за властите да ги подлагат на проверки и да регистрират нарушенията на законодателството.