Към основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж е предявен нов обвинителен акт в САЩ, съобщи снощи американското министерство на правосъдието, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Австралийският гражданин Асанж, на 48 години, вече е обвинен в САЩ в заговор с бившия анализатор от военното разузнаване на САЩ Челси Манинг за изтичането на голям обем секретна информация през 2010 г. Заместващият обвинителен акт, върнат във федералното голямо жури, не добавя нови точки към 18-те в досегашния обвинителен акт срещу Асанж, а разширява обхвата на обвиненията в заговор за предполагаемия пробив в компютърни системи.

Разширеният обвинителен акт установява, че Асанж и колегите му от "Уикилийкс" са наели хакери и че Асанж е произнесъл реч на хакерска конференция в опит да подтикне и други да придобият информация на "Уикилийкс". Австралиецът е обвинен и в заговор с Манинг за пробив на паролите за секретния компютър на министерството на правосъдието.

Адвокатите на Джулиан Асанж твърдят, че обвиненията към клиента им са политически мотивирани. Понастоящем той е в лондонски затвор в очакване да бъде решено дали да бъде екстрадиран в САЩ. Британски съд отложи до септември делото за екстрадиция.

След като Асанж бе престоял седем години в еквадорското посолство в Лондон, правителството в Кито му отне правото на убежище и през април 2019 г. той бе арестуван от британската полиция.