Италианската полиция издирва 13 български роми, които са избягали от карантина, след като дали положителни проби за коронавирус.

Това съобщи пред Нова телевизия и бТВ българската консулка в Рим Ермелина Пейчева, която днес ще посети огнището на заразата, градчето Мондрагоне, северно от Неапол.

Там възникнаха безредици между местните хора и българските роми, които са сезонни работници, наети без договори в земеделието, каза Пейчева.

"Част от нашите сънародници избягаха, нарушиха карантината, нарушиха разпорежданията на властите, италианците се бунтуват срещу тях", каза Пейчева.

Властите се видяха принудени да повикат армията, за да охраняват поставени под карантина пет жилищните блока, където 200 български роми живеят заедно с около 500 други сезонни работници от Източна Европа.

На видеоклипове, разпространени в туитър, се вижда как тълпа разярени италианци чупят колите на българите, които гледат от балконите на единия от блоковете и хвърлят от тях столове.

Български ром хвърля стол по протестиращите местни жители в Мондрагоне, които са обградили карантинираните блокове и трошат автомобилите на сезонните работници. Снимка Туитър

Вижда се как един от нападателите откъртва от кола регистрационния ѝ номер, който е сливенски (СН3671КК) и го показва пред камерата.

Общо 49 от българските граждани са дали положителни проби за коронавирус. Италианците са се вдигнали на агресивен протест пред блоковете със сезонните работници, защото виждали как, докато те самите строго спазват ограничителните мерки, българите всеки ден отиват на работа на полето, без да спазват никакви предпазни мерки и физическа  дистанция.

След вчерашните сблъсъци днес армия пази блоковете. Снимка Туитър

Пейчева каза, че ромите са настанени "при лоши битови условия", че са "много хора, гъсто населени" и че е възникнало "напрежение между нашите сънародници и италианските власти, които ги охраняват, защото (българите - б.р.) не са спазвали карантината".

Властите са изолирали блоковете до 30 юни, каза консулката.