Дифузно, а не клъстерно е разпространението на коронавирус в София. Така тълкуват новите 60 рекордни случая от Столичната РЗИ. Не става дума за конкретни огнища. За последното денонощие у нас беше белязан рекорд за най-много случаи на COVID-19 за денонощие – 166 от направени 2775 PCR теста.

В София никога не е имало ясно очертано огнищно разпространение на заразата. Най-отчетливото клъстърно разпространение беше през април в кварталите "Факултета" и "Филиповци".

За последните дни столицата отчита нарастване и дори рязък скок на броя на случаите.

Според заповедта на РЗИ всички многопрофилни болници в София трябва да са в готовност за прием на пациенти с COVID-19.

Според пулмолога Александър Симидчиев вирусът не е променил своята сила, а се е променило отношението на хората към заразата.

Шестима учители са заразени в Самоков

Шестима учители в Самоков са с положителни проби, единият от тях е в болница, другите са под домашно лечение. Карантината в града е удължена със седмица. Вече осем дни в изолация е и ромската махала на града. Жителите ѝ настояват тези крайни мерки да бъдат отменени, защото в границите на квартала няма нови случаи.

Масови тествания на работниците по "Железница"

Започнаха масови тестове на работещи по тунела „Железница”.  Това се налага, след като стана ясно, че единият от пострадалите при срутването в пътното съоръжение е с коронавирусна инфекция.

Тепърва ще се правят тестове на всички контактни с работника лица. Те все още се изследват и резултатите им не са готови. От фирмата изпълнителка уточниха, че са направили всичко възможно, за да помогнат на РЗИ.

Над 90 са заразените в квартал "Изток" на Кюстендил

В Кюстендил отменят емблематичния Празник на черешата. Причината освен ръст на случаите е и огромният брой берачи на череши от други градове. Опасенията са да не се струпат хора на площада и да се създаде опасност от масово заразяване.

„Панаир на безотговорността”- така кметът на града Петър Паунов определи обстановката в ромския квартал "Изток" пред Нова тв. Броят на заразените с коронавирус там всеки ден се покачва и вече е над 90.

„Огнището в Кюстендил е в квартал „Изток”. Деветдесет на сто от пробите са от там. Надяваме се, че огнищата, които са семейни, ще бъдат овладени. При наличието на една-две проби ще се обсъди и разхлабване на мерките”, добави той.

Според него ситуацията в Кюстендил е овладяна, но основният проблем идва от сезонните работници.  

„Има над 800 души в масивите, които са от други градове. Те опитват да влязат в магазините без маски. Тези хора не могат да бъдат карантинирани. Колеги от охраната и полицията работят с тях, но постоянно трябва да се взимат санитарни мерки”, обясни Паунов.

Работниците са от Сливенско и Монтанско, в Кюстендил те живеят на палатки в масивите. Не могат да бъдат отделени от останалите жители на града.

От Регионалния оперативен щаб следят обстановката в града и при ръст на заразените ще вземат по-строги мерки.

Община Варна е затворена за дезинфекция

Един служител на Община Варна е с положителна проба с коронавирус, съобщиха от пресцентъра.

В момента се установяват контактните лица с него, които ще бъдат изследвани.

С цел извършване на пълна дезинфекция, сградата на общината ще бъде затворена..

От понеделник работата ще бъде възобновена. 

13 нови случая в Пловдив

Освен в столицата, рекорд беше отчетен и в Област Пловдив. Там новозаразените са 13. Между тях са лекарка и дъщеря ѝ, както и готвачка от детска градина. Трима от заразените са в болница, останалите са под карантина в домовете си. Случаите са от различни точки на областта и не са свързани. Общото между всички е, че карат леко заболяването. Някои дори - безсимптомно.