Сърбия предпочита да бъде част от ЕС, заяви президентът Александър Вучич в интервю за „Политико“.

Той бе днес на посещение в Брюксел. Това бе първото му пъуване зад граница след изборите в неделя за парламент, провинциални и местни органи в Сърбия.

На въпроса дали има някакви съмнения около целта за членство в ЕС и дали вместо това би предпочел страната му да ъде близка с блока, но не и да се присъедини към него Вучич отговаря:

„Честно казано, бихме предпочели да бъдем членове на един клуб.“

Същевременно той смята, че мирните преговори между Белград и Прищина трябва да продължат въпреки обвиненията във военни престъпления срещу косовския президент Хашим Тачи.

Вучич намекна, че желае да се срещне отново с Тачи, ако косовските лидери решат и в бъдеще той да бъде част от тяхната делегация. Но допълни, че не вярва те да направят това.

Заради обвиненията пропадна насрочената за утре във Вашингтон среща между двамата президенти. Тя трябваше да се състои в Белия дом с посредничеството на САЩ.

Самият Вучич не пожела да коментира обвиненията срещу Тачи. Но даде ясно да се разбере, че желае диалог под егидата на ЕС за отношенията между Белград и Прищина. Разговорите са в застой вече повече от година. ОТ Брюксел искат те да бъдат подновени още през юли.

„Трябва да подновим процеса на диалог, който и да бъде избран за представител на албанската страна. Той трябва да продължи. Какво ще се случи иначе?“, заяви Вучич.

Попитан дали Хашим Тачи трябва да продължи да участва в преговорите, Вучич заявява:

„Не е моя работа. Винаги мога да кажа, че няма да разговарям с някого, който е обвинен във военни престъпления. Но не съм аз този, който ще избере албанското ръкомодтво. Това е работа на техните хора.“

По-рано Вучич се видя с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя настояла Сърбия приоритетно да разгледа недостатъците на своя избирателен закон. Информацията бе огласена от Ана Писонеро – говорителка на ЕК по въпросите на разширяването на Съюза.

Фон дер Лайен е заявила, че след изборите управляващите в Белград трябва да осигурят благоприятна среда за откровен диалог с всички политически партии за осъществяване на реформите, свързани с ЕС.

Председателката на ЕК е препотвърдила европейската перспектива на Западните Балкани и пред Вучич, и пред премиера на Косово Авдулах Хоти, с когото се срещна вчера. Тя е насърчила и двамата да продължат с реформите, свързани с върховенството на закона и борбата с корупцията. На двете срещи е присъствал Мирослав Лайчак – новият посредник на ЕС в преговорите между Белград и Прищина.

През есента Комисията ще представи икономически и инвестиционен план за Западните Балкани, каза още Писонеро. Той ще помогне за дългосрочното възстановяване на региона след пандемията от COVID-19.

Накрая Александър Вучич се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.