Журналистът Николай Стайков, който е част от фондацията "Антикорупционен фонд", е извикан на разпит в прокуратурата във вторник. Поводът е самосезирането на прокуратурата по разследване на Стайков, озаглавено "Осемте джуджета". В него бизнесменът Илия Златанов разказва история как е отнет бизнесът му, който всъщност опитва "да спаси" чрез помощ от "правилните хора". Така попада на адвокат Петър Петров - това е небезизвестният бивш следовател Петьо Еврото. 

 
Това разказа самият Стайков пред бТВ днес. Преди видеото с интервюто на Златанов за Антикорупционния фонд да бъде публикувано, журналистът бе обект на телефонен тормоз и заплахи, за които е уведомена полицията. Обажданията спрели преди 8 дни - когато за случващото е съобщено в новините. 

Предполага се, че причината за обажданията е било именно разследването за „Осемте джуджета“ - това всъщност е името на заведение в София, в което са се случвали част от срещите на Златанов с Петьо Еврото - според разказа на първия. В свидетелствата му се споменават имена на магистрати, адвокати, охранителна фирма. 

„Освен интервютата на Илия Златанов имаме още свидетели от първа ръка. Правим една верификация на цялата история и събираме доказателства на част, тъй като вътре има изключително скандални твърдения относно това кои са „оправачите“, както им казват в правосъдието и прокуратурата“, разказа Стайков днес.

По повод предстоящия разпит той каза, че няма "високи очаквания" - заради публични коментари по темата на главния прокурор Иван Гешев по адрес на фонда.