Зелените са големите печеливши във втория тур на местните избори във Франция вчера, предаде европейското интернет издание на “Политико”.

Техните кандидати спечелиха в Страсбург, Бордо, Лион и Безансон. Зелените подкрепиха и социалистката Ан Идалго за втори кметски мандат в Париж.

Популярността на Зелените нараства в няколко европейски държави, засилвана от ключовото значение на въпроса с климатичните изменения, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. Представители на Зелените спечелиха министерски постове в Швеция, Финландия и Австрия. Силно е тяхното присъствие и в германските властови органи.

Избирателната активност във Франция вчера беше най-ниската в историята на местни избори в страната - 41 на сто. Това стана повод президентът Еманюел Макрон да изрази загриженост. 

Наблюдателите обясниха ниската активност с продължаващата опасност от зараза с коронавирус и с тримесечния интервал между първия и втория тур, наложен от пандемията.

Макрон поздрави своя министър-председател Едуар Филип с победата му с 59 процента в северозападния пристанищен град Хавър, но бъдещето на премиера на национално ниво изглежда неясно, коментира “Политико”.

Като цяло управляващата партия на Макрон “Република, напред!” отбеляза отстъпление. Бившата министърка на здравеопазването Аниес Бюзен взе само 13 на сто от вота в Париж, където Идалго беше преизбрана с 49,3 процента. Десноцентристката Рашида Дати взе 32,7 на сто от вота.

Това означава, че Идалго ще заема кметския пост във френската столица по време на провеждането на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г., посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Крайнодесният Национален сбор спечели само в един голям град - Перпинян.