След поредния "детайлен и задълбочен" анализ прокуратурата публикува нова порция чатове между бизнесмена Пламен Бобоков, президентския съветник Пламен Узунов, но този път в сюжета се появява ново лице - Румен Петров.

Ако се съди от по-ранна порция доказателства, пуснати от пресцентъра на държавното обвинение, последният е личният кандидат на русенския бизнесмен Бобоков за посланик в Алжир. Което е и осъществено, а Петров заема поста в момента, видно от сайта на МВнР.

Клуб Z припомня, че в четвъртък втора поред инстанция отказа да задържи Бобоков в ареста, а го пусна под 1 млн. лв. гаранция.

От направената експертиза на устройство, собственост на Бобоков, ставало ясно, че... 

"... в периода 2018-2020 г. на П.Б. (Бобоков, б.р.) е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник - министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента."

Както вече стана ясно, от делото за "боклука" срещу Бобокови, зам.-министъра Красимир Живков и др., е отделено ново дело - за престъпно сдружение за търговия с влияние. По него повдигнато обвинение още няма, но засега изглежда, че минимум Бобоков и Пламен Узунов (а евентуално и русенският прокурор Николай Николов) може да са в него.

От изнесеното днес става ясно, че от една страна по-младият брат Бобоков е препоръчал на Узунов Румен Петров за посланик в Алжир, от друга - той получава от него "множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov."

Както Клуб Z писа - тезата на защитата на Бобоков пък е, че е нормално един индустриалец да се интересува кой е посланик в държави, в които има бизнес. И дори да иска среща с администрацията - в лицето на външния министър Екатерина Захариева по въпроса.

Част от разпространените чатове, касаещи Екатерина Захариева.

Освен скандала с чернова от решение на ВАС, за който вече прокуратурата съобщи и по който тече вътрешна проверка в съда, днес става ясно, че Петров пратил на Бобоков и  определение на ВКС - отново засягащо сагата с либийския танкер БАДР.

Не става ясно къде е закононарушението, тъй като това става в деня, в който ВКС е взел решението. Петров пише на Бобоков:

„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".

Тримата си разменяли и факсимилета от ноти на държавата Либия съответно до Външно и МВР, става ясно още от публикуваното от прокуратурата.

Държавното обвинение допълва:

"Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи."

Ето и пълния текст на прокурорското съобщение:

Специализирана прокуратура възложи на ДАНС извършване на детайлен и задълбочен анализ на комуникацията на П.Б. с MVR-Rumen Petrov и с Prezident-Pl. Uzunov.
Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, Специализирана прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" да се извърши детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б.

От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник - министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

На 04.08.2018 г. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: „Румен Петров – Алжир".

По същото време чрез мобилно приложение П.Б. започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.:

На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст „оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите действия към онзи момент по казуса с танкера „Бадр".

На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера „Бадр". Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov. На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание
„Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и „Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат". В отговор на горното П.Б. посочва: „ще видим".

На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София. В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: „Току запознах и него." От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.

По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.
В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст:

„Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?". Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на „CV-то на либийския пратеник". На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „либийския пратеник".

Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи. На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!". На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и „лостовете за въздействие".