Гигантски размери доби сканадалът с разкрити случаи на педофилия в германския град Бергиш Гладбах в провинция Северен Рейн-Вестфалия, след като полицията успя да пробие педофилска мрежа в дарк нет. 30 000 души са заподозрени, че са участвали в обмен на мисли и снимков материал с педофилско съдържание.  В тези 30 000 случая става дума за разпространение на детска порнография, но и за конкретни престъпления със злоупотреба с деца, уточни министърът на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия Петер Бизенбах.

Става дума за международна педофилска криминална мрежа с център в немскоезичното пространство, посочи още той. В групови чатове с хиляди потребители обвинените в педофилия са давали съвети как да се злоупотреби с деца, без да те заловят, какви седативи да им се дадат най-добре и къде могат да бъдат открити подходящи жертви.

„Тези, които показват колебание в разговорите, са били окуражавани да преминат към изпълнение на фантазиите си. В чатовете има и уговорки за срещи с други педофили за изнасилване на едно-единствено дете от много мъже“, разкри смразяващи детайли от разследването министърът.

„Става дума за съвсем нови измерения на този вид престъпления. Признавам, че ми стана буквално лошо, когато се запознах с доказателствата“, допълва още Бизенбах. „Трябва да разберем, че в интернет злоупотребата с деца е много по-разпространена, отколкото сме подозирали“, казва той.

Екип криминалисти, разследващи кибер-престъпления, ще се заеме с темата в сряда. Шестима прокурори вече работят над случаите, в които се предполага, че насилието над децата продължава все още и те трябва да бъдат спасени.

Бизенбах разкритикува и съдебната система, че все още няма задължение за съхраняване и предаване на подобни данни на полицията при разкриване на престъпление. Това ни затруднява и не знаем дали ще успеем да открием всички, които се крият зад псевдоними. Досега са идентифицирани 72-ма заподозрени. 10 от тях вече са арестувани. Седем обвинения са готови и повдигнати.

Мрежата бе разкрита, след като през октомври 2019 година полицията залови двама мъже, които години наред са насилвали своите деца и племенници. 120 до 140 криминалисти са работили над случая от тогава до днес. Когато мрежата най-сетне е пробита с бързото идентифициране на жертвите в пиковите моменти се занимават дори 350 души. Месеци наред са анализирани огромни количества данни. В разследването са се включили полицаи от всички провинции.

Работата ни е изключително натоварваща чисто психически, призна шефът на криминалната полиция в Кьолн Михаел Есер. Трима от разследващите са се разболели сериозно и се е наложило да напуснат работа, призна още той. Други са потърсили помощ от психотерапевти.

Досега са идентифицирани 44 пострадали деца и насилниците им са задържани. Сред тях има дори бебе на три месеца.