„Законодателят мъдро е поставил НСО на дистанция от всички власти. Общото ръководство е на президента, контролът е на Народното събрание, бюджетът се определя от изпълнителната власт. Тезата, че НСО е беззаконна, показва откровено невежество.“

Това обясни началникът на НСО ген. Красимир Станчев пред БНР, докато се очаква Народното събрание да прегласува тези дни промени в Закона за МВР, създаващи "паралелна НСО" във вътрешното министерство. Президентът Румен Радев наложи вето над промените, но с мнозинтвото на ГЕРБ и подкрепа от ДПС вероятно то няма няма да мине. Идеята на ГЕРБ е жандармерията и спецотрядът за борба с тероризма да се обединят в нова главна дирекция на МВР, а звеното вече да предоставя и охрана - и на държавни служители, застрашени заради работата си, и на политици, ако им се полага държавна охрана от НСО по закон. Вторите ще могат да избират кой да ги пази - спецслужбата или служители на главната дирекция от жандармерия и "барети".

Заради това, че НСО напоследък е част от междуинституционалните престрелки между правителството и президента, ген. Станчев припомни, че по закон (приет от ГЕРБ - б.р.) президентът "осъществява общото ръководство" на службата, но контролът над работата ѝ е в ръцете на Народното събрание - чрез специална ресорна комисия по темата. Генералът каза, че точно контрол досега не е упражняван от комисията, по-скоро е имал разговори и дебати с членовете ѝ. Иначе - както е по закон, НСО изготвя годишни доклади и отчети за работата си, които се внасят в Народното събрание, предоставят се и на премиера, и на президента. 

Ген. Станчев заяви, че откакто е в службата, говори за необходимостта от промени в нормативните актове, например в т. нар. правилник за прилагане на Закона за НСО. Съществуващият правилник обаче шефът на НСО не може да промени, а сега той е наполовина правилник, наполовина документ за устройството на службата. Началникът не може да реформира структурата. "Това е било хитър ход на предишните началници... Имам идеи какви нови структурни звена, някои мога да закрия, но нямам това право“, заяви генералът, без да влиза в конкретика на проблемите с въпросния нормативен акт. 

По темата с разпространяването на записи с глас, досущ като този на премиера Бойко Борисов, както и на снимки, за които се твърди, че са от дома на министър-председателя, ген. Станчев заяви: 

„Почти 11 години тези хора (служителите на НСО - б.р.) работят с премиера, няма напуснали и за толкова време е изградено доверие... Не съм убеден, че записите са направени в ситуация, в която охраната е била близо до него. За мен тези записи са с неизвестен източник.“

По думите на генерала кой и кога е в обкръжението на лице, което се охранява, е преценка на охранявания.

По повод случая с арестувания подполковник от НСО, обвинен от прокуратурата в убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, ген. Красимир Станчев заяви, че не може да носи отговорност за личния живот на служителите си, но че това е една от причините да поиска използването на полиграф в службата. 

Директорът на НСО смята, че службата не трябва да охранява неактивни политици.