"Специализирана прокуратура разследва висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние."

Това е заглавието на едно съобщение на Специализираната прокуратура, от което на 19 юни публиката научи, че се разследва комуникация между Пламен Бобоков - влиятелен индустриалец, шеф на "Приста ойл", и Пламен Узунов - бивше ченге от кариерата, бивш служебен вътрешен министър в правителството на президента Румен Радев, а сега съветник по правни въпроси и антикорупция на същия президент.

В целия сюжет, който прокуратурата продължава да осветлява с пускани на порции изрезки от чатове, има и няколко "поддържащи роли" - на русенския прокурор Николай Николов, посланика ни в Алжир Румен Петров, или странния затворник - а доскоро експерт по сигурност и пръв "приятел" на ДАНС и МВР, Петър Ненков.

Но едва ли има съмнение кои са главните две роли...

Или пък може би изобщо не са те целта на прокуратурата?

Както казахме, учудващо е, че чатове се леят в медийното пространство, без до ден днешен да има привлечен обвиняем. Това са вече близо две седмици след първата "партида" разговори от 19 юни.

Тогава пък в прессъобщението имаше и следното изречение:

"От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност."

Ясно е, че президентският съветник Узунов не е лице с имунитет (може да се имат предвид и дипломати, но това си е тайна на прокуратурата, б.а.).

Ето какво може да се извади при обзор на пуснатите чатове:

"Изпратих документа, който ще бъде утре официално изпратен до главния..."

"Ако прецениш, че мога да звънна на началника... " (Бобоков) разпространено в понеделник

"И моля те говори с боса... 

Пиарът за боса ще е убийствен".

Всички тези подбрани и разпространени фрази - от над 200 GB комуникация, едва ли оставят съмнение за кого са насочени.

Писмата от прокуратурата стават все по-интензивни всеки ден.

Другата седмица пък КС ще се произнесе по питането на главния прокурор Иван Гешев: при какви обстоятелства може президентът да бъде разследван за държавна измяна.

Безпрецедентното искане за задължително тълкуване е факт от 27 януари - малко над месец след встъпването на Гешев. Още на финала в свои добавени размишления, поднесени на конституционните съдии, Гешев казваше, че...

„Въпросът за установяване данни за извръшено престъпление от страна на президента в рамките на предпроцесуална дейност на държавните органи (бел. ред. – сещаме се кои ще са те)... не е бил предмет на изследване в теорията.“

И още: че според него е допустимо извършването на следствени действия за извършено престъпление срещу държавния глава. Официалната версия е, че данни за Радев са изтекли в друга проверка, но заради наличието му там всичко е спряно от наблюдаващия прокурор.

Като припомним и факта, че президентът Радев демонстративно отказа да подпише указа за назначаване на Гешев - при това, по чисто морални подбуди, а не както по-рано за председателя на ВАС Георги Чолаков - по "процедурни"... Така, че се очертава интересна атака - особено ако следим "кафявите" псевдомедии от корпулентния кръг.