Корейският техногигант Samsung пусна продукт, насочен към ограничаване на пандемията от COVID-19 - безжична зареждачка, която стерилизира смартфона.

Смартфоните са магнит за мръсотията и бактериите, а тъй като често са изработени от метал и стъкло, върху тях могат дълго да оцеляват и някои вируси. Каква в действителност е инфекциозността от новия коронавирус чрез пипане на смартфон е мистерия, но компанията подчертава, че устройството убива всякакви бактерии.

ITFIT UV Sterilizer е простичка бяла кутия с достатъчно място за най-големия флагман на компанията S20 Ultra, способна да зарежда устройствата, които поддържат това безжично. За дезинфекция ползва ултравиолетови лъчи.

Независими лаборатории са установили, че 10 минути в ITFIT UV Sterilizer убиват 99% от бактериите, сред които ешерихия коли, стафилококови бактерии, кандида и пр.

Устройството всъщност е производство на ITFIT, която често работи с корейската компания. Преди са произвеждали селфи стикове и слушалки за бранда. 

Джаджата засега се продава само в Тайланд и Хонконг за около 50 долара, но вероятно скоро ще бъде достъпна също в Европа и САЩ.

Това не е първото подобно зарядно със стерилизиращи функции - множество подобни излязоха на пазара през последните няколко месеца.