Френският премиер Едуар Филип връчи оставката на правителството си на президента Еманюел Макрон, който я прие, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

"Нов премиер ще бъде номиниран в близките часове", уточни президентството.

Според новинарската телевизия Бе Еф Ем фаворит за премиерския пост е Жан Кастекс (55 г.), член на правителството, който отговаря за деблокирането на страната след строгите ограничителни мерки за коронавируса.

Жан Кастекс. Снимка Туитър

Освен Кастекс сп. "Поан" спряга и две имена на жени: министърката на отбраната Флоранс Парли и Валери Пекрес, президентка на региона Ил дьо Франс.

Правителството в оставка ще управлява текущите въпроси до номинирането на следващия кабинет.

Макрон и Филип са разговаряли на четири очи в Елисейския дворец тази сутрин, съобщава "Фигаро".

"Президентът на републиката и министър-председателят стигнаха до споделената констатация за необходимостта от ново правителство, което да въплъти един нов етап на петгодишния мандат, един нов път", пише десноцентристкият всекидневник, цитирайки източник от президентството.

Макрон беше обявил, че ще има нов екип за следване на нов политически път през последната фаза на мандата му до изборите през 2022 г.

Кристиан Жакоб, лидер на опозиционната десноцентристка партия "Републиканците", каза тази сутрин пред телевизия Europe 1, че новата посока на президента не му е ясна:

"Конкретно аз не знам къде отива президентът на републиката. Що се отнася да съставянето на правителството, му е гласувано доверие - ще отвори телефонния указател на хайлайфа и ще намери хора, които да тури в правителството. Но каква е посоката? Къде отиваме? Да направим каква реформа? Тук няма никакъв отговор."

 

 

"Журнал дю диманш" пише тази сутрин, че здравеопазването, грижите за възрастните и за младежта излизат на преден план сред приоритетите на държавния глава. Според изданието той може да направи ново телевизионно обръщение към французите в неделя вечерта или в началото на другата седмица.

На втория тур на местните избори на 28 юни Зелените направиха силен пробив, а младата центристка партия на Макрон "Република, напред" претърпя поражения в големите градове и не успя да се внедри на местно ниво из страната, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По конституция нищо не пречи Филип да бъде номиниран отново като шеф на правителството след неговата оставка, пише "Монд". Според информацията на левоцентристкия всекидневник обаче следващият премиер ще бъде друг.

Съставът на новото правителство би трябвало да бъде известен преди идната сряда, когато е насрочено следващото му заседание. Заседанието, планирано за днес, и сесията на парламента, която обсъжда следващия бюджет на страната, са отложени.

А сградата на френското правителство, двореца Матиньон, вече е готова за предаването на поста - постлан е червен килим и са поставени микрофони.

 

За трите си години като премиер Филип се сблъска с две големи кризи: социална - с протестите на "жълтите жилетки", и здравна и икономическа - с пандемията от новия коронавирус, припомня "Експрес". Той направи реформа на френските железници (SNCF) и защити реформата на пенсионната система, която беше отложена заради коронавируса.