Тази сутрин в болница „Пирогов“ е починал д-р Юлиян Стамов (42 г.) от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София. Това потвърдиха за БТА от ЦСМП. Пациентът е бил интубиран преди два дни.

Бил е приет за лечение преди около седмица с оплаквания от задух, втрисане и температура. Д-р Стамов е бил с положителен PCR тест за COVID-19, допълниха от ЦСМП. Това е четвъртият медик, починал от коронавируса от март насам.

"Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си", написаха от Национална асоциация на спешните медици. 

 

Общо 232-ма души България са починали от коронавируса от началото на пандемията. Според данни на Единния информационен център към 3 юли 443-ма са хоспитализирани, а 31 пациенти са в интензивни отделения. 

Д-р Стамов е четвъртият починал медик - точно преди месец с COVID-19 не успя да се пребори 77-годишният д-р Борислав Иванов - невролог от Видин. Преди това коронавирусът уби д-р Илияна Иванова от Сливен и д-р Нели Илиева - от "Спешна помощ" в София.