Мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас няма да се затягат през юли и август. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес пред журналисти в Поморие.

"Считам, че юли и август, колкото и гадна да е тази болест, ние няма да затворим сега," заяви той. "Ако питам щаба, те ще ми предложат още днес да затворим всичко. Пазете се, не се скупчвайте, пазете дистанция, дезинфекцирайте, трябва да живеем. Защо искате заповед?"

Според него, ако зависи от специалистите, ще трябва да се затвори всичко. На опозицията пък й било работа да недоволства. А той се грижел за стопанския живот. И са взети всякакви мерки - пари за здравни пътеки, подсигуряване на болниците, и др.

"Като беше затворено, всеки ден питахте кога ще отворим, защо не отворите. Сега питат защо не ги затворите. Тука е малко като с шапка, без шапка", коментира премиерът.

Хората искат да почиват, заяви той. Но й за пореден път се заяде с тези, които избират за целта Гърция.

 "Радвам се, че българите са така организирани - 15 км опашка, декларации, всеки да си плати PCR-а. Представете си на Бургас КПП да сложим".

Към Румен Радев: Завиждам му, че успя да направи реформа в съдебната система

Борисов коментира и конфликта си с президента Румен Радев, като се пошегува:

"Единственото, за което му завиждам, е, че успя да направи реформата в съдебната система - да ти изпращат съдиите актовете предварително".

Препратката на Борисов бе към разпространената от Специализираната прокуратура информация за данни от комуникацията на бизнесмена Пламен Бобоков, от която се разбира, че секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е разполагал със съдебно решение - в случая по повод либийския танкер БАДР,  преди то да е било официално публикувано от съда. 

Премиерът приглася на главния прокурор - заяви, че преди го питали защо МВР и ДАНС се занимават с "дребни риби", а сега гонели само "акули". Румен Радев пък му прилагал "ченгеджийски номера" - ходел да обикаля и да говори, за да може на другия ден да се задават въпроси към министър-председателя. Последният обаче нямало да влезе в тази игра.

"При нас като намерят виновни и отиват в ареста министри, зам.- министри и ние приемаме това за нормално. Това е работата на независимата прокуратура и институции и не ги коментираме", заяви премиерът.