Между министрите в правителството имало "една нечистоплътна надпревара кой да бъде по-добър от другите" - да предлага разхлабване на мерките срещу COVID-19 в ресора си.

Тази критика отправи днес съпредседателят на малката управляваща коалиция Валери Симеонов в коментар за Нова тв на нарастващия брой инфектирани от изминалите няколко седмици.

По думите му мерките са били разхлабени твърде бързо, а Националният щаб за борба с коронавируса - "тези хора, които спасиха държавата" - игнориран. Според Симеонов имало и "недопустими мерки" - като например допускането на публика на футболните мачове, където въпреки предупрежденията и заплахите от санкции запалянковците продължават да не спазват дистанция и да не носят маски.

Отварянето на дискотеките и баровете също е сред разхлабените мерки, които Симеонов критикува днес. По думите му било неизпълнимо условието за запълване на само 50% от капацитета на заведенията. "Кой ще ги брои? Това е имитация, лицемерие", възмути се.

"Всеки министър иска да се хареса. Но К-то - контрола, го нямаме", допълни Симеонов.

Според лидера на НФСБ самата власт дава лош пример:

"Когато имате разнородни сигнали от управлението на държавата - това е резултатът. Партийни събития - без маски, как очаквате хората в затворено помещение да носят", попита той, визирайки мероприятия на ГЕРБ и БСП, заради които двете партии бяха глобени впоследствие.

Надълго и нашироко Симеонов коментира и ситуацията с туризма, позовавайки се на собствени наблюдения и на - както сам се изрази - агентурата по морето, която бил изградил с годините.

"Много добри новини ви нося за туризма - събота и неделя бяха пренаситени плажовете - особено на юг. За съжаление Слънчев бряг чака - защото работи с големи туроператори. Созопол, Приморско се пукаха по шевовете. Сега се чака и ваучерите да тръгнат, защото събота и неделя не са достатъчни за туризма", започна той.

По думите му около 200 000 души ще получат въпросните ваучери за почивка на стойност 210 лева (лицата на първа линия в борба с вируса и семействата им).

Според него видяното през миналия уикенд било "добро начало за сезона". Спада с около 80 на сто спрямо миналия май той коментира с "досега валеше дъжд, бяхме в криза, бяха затворени всички заведения за хранене, бистра и т.н.".

Водещите обаче му припомниха новите начини, измислени от концесионерите като компенсация за намалените наполовина това лято цени на чадърите - като такса "барбарон", такса Wi-Fi, кафе за 8 лева и пр. Което Симеонов коментира като единични случаи, които трябвало да бъдат санкционирани от Министерството на туризма.

"Не се хващайте на такива тарикати, това са единични случаи. Манталитетът на всеки частник е такъв - да спечели максимална сума за минимално време. Навсякъде го има и това трябва да бъде санкционирано", заяви Симеонов.

По думите му обаче "контролът е на много ниско ниво, никой не иска да изпълнява задълженията си, особено влизането в конфликт с конкретния нарушител". Припомняме, че наскоро в коментар по същия повод министърката на туризма Николина Ангелкова заяви, че ведомството може да санкционира за ненамалени цени на плажните принадлежности, но не и ценова политика.

Симеонов заяви още, че ще подаде сигнали до министъра на вътрешните работи Младен Маринов, защото полицията по места била "пробита". Поводът: "агентурата" му по морето му докладвала за шумни барове в Созопол и Варна. Били подадени сигнали, но минути преди да пристигнат униформените, музиката вече била намалена.

Санкции ще иска Симеонов и от здравния министър Кирил Ананиев - за продавачи в търговски обекти, които не носят маска - поне 300 лева. Идеята му хрумнала при пътуването му през миналия уикенд - когато спирал по бензиностанциите и продавачите били без предпазни средства.

Определено президентската кампания е започнала - коментира още Симеонов по повод последните скандали, коментирани и от Румен Радев. Иначе лично той не вярвал НСО да е снимала в спалнята на премиера Бойко Борисов, като намекна, че това е направила жена.