Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчва ще лежи 8, а не 20 години, а заместничката й Биляна Петрова - 7 вместо първоначално присъдените 15 г. Третият от групата - Петко Дюлгеров, получи днес 6 години вместо първоначалните 12.

Петко Дюлгеров

Днес Апелативният специализиран наказателен съд изцяло отмени присъдите на тримата, дадени от първата инстанция спецсъда. Всички трябва да влязат в затвора при първоначален строг режим, имат присъдени глоби и съответно 10, 9 и 6 години, в които нямат право да заемат ръководни държавни и общински длъжности.

Днес АСНС прие, че тримата са поискали и получили от предприемача Александър Ваклин общо 250 000 евро неследващ се дар, които после са намалени до 187 500 евро (в левова равностойност това е съответно 488 957,50 и 366 718,13 лева). Иванчева ги е поискала, за да изпълни задълженията си по съобщаване на заповед, а другите двама умишлено са я улеснили.

Съдът прие и факта, че намерените 70 000 евро общо у тримата при ареста на 17 април 2018 г. са първата вноска по рушвета.

Съдът обаче не прие, че са завишили подкупа на 500 000 евро, както твърдеше прокуратурата. Сега рушветът е в "особено големи размери", но не представлява "особено тежък случай", поясни част от мотивите зад решението председателят на състава и на самия АСНС Георги Ушев. Това е така, тъй като за другото трябва да е налична "изключително висока степен на обществена опасност на дееца". А такава няма.

АСНС отменя напълно присъдата на първата инстанция, тъй като приема, че не може да бъде поправена само с корекции. Така например съдията Иво Хинов от обикновения спецсъд бе ги осъдил за поискан подкуп, тъй като приема, че текстът на съответния чл. 301 от НК: "Длъжностно лице, което поиска или приеме дар...", говори за алтернативност: или–или. Сегашният състав не споделя това разбиране, подчерта Ушев.

Също така АСНС не прие, че Ваклин ги е подстрекал към подкуп - нещо, което твърдеше първоинстанционният съд по повод "втората порция" от договорени още 250 000 евор за бъдещите проекти на Ваклин.

Клуб Z припомня, че държавното обвинение твърдеше най-общо следното: на Ваклин му бавят строеж с размер около 12 500 м разгърната площ. Той се свързва и му поискват по 20 евро на метър за Иванчева. После той казва - ама аз имам още два бъдещи проекта в района, и затова му "намаляват" цената на 15 евро/м за вече осъществяващия се строеж, и 10 евро за бъдещите. Така се получавала "пакетната" цена с отстъпка от €500 000.

Днес АСНС "закова" подкупа на първоначалните €250 000, намалени, както казахме, на €187 500, но не прие, че към тях са добавени бъдещи 250 000 евро, защото това "касае бъдещи действия, които не е ясно да са били конкретизирани".

Съдът се съгласи с прокуратурата и остави и тримата под домашен арест.

И на тримата ще им бъдат приспаднати периодите, в които са били под арест и под домашен арест от 17 април 2018 г.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред ВКС.