На базата на проверки за сигурността британският премиер Борис Джонсън е намерил "солидни технически причини" да започне бързо премахване на технологиите на Huawei от 5G мрежата на Великобритания. Това твърди бивш шеф на MI6 пред "Файненшъл Таймс".

[[nid:99029]]

Според британския "Телеграф" пък се работи по конкретен план за спиране на всички инсталации на китайската компания в страната за 6 месеца. И преди Великобритания имаше план да намали участието на Huawei в мрежата си от пето поколение, но предвиждаше това да стане постепенно до 2023 г.

Казусът с 5G хардуера на Huawei се обърна на 180 градуса в рамките на няколко месеца, поне в Обединеното кралство. Миналата година британците общо взето игнорираха предупрежденията на САЩ за опасност при употреба на техника на компанията, която според тях е под контрола на китайската държава. В края на 2019 г. все пак започнаха поредица от проверки и оценки на сигурността, но Джонсън заяви, че ще допусне частично ползване на хардуер на компанията - в не повече от 35% от техниката, след одобрение от институциите.

По всичко личи, че сега Великобритания смята да се откаже напълно от това да работи с Huawei, и то бързо. Засега обаче повечето европейски държави нямат планове за подобно нещо, а Huawei продължава да е световен лидер в техниката за 5G мрежи.